Aktuális

Királyi temetés a bálnának

Több ezer vietnami halász vett részt kedden egy 15 tonnás bálna temetésén, "akit" főúri pompával kísértek utolsó útjára egy dél-vietnami faluban.

Közel tízezren búcsúztattak a napokban egy 16 méteres bálnát, amelyet holtan húztak ki a partra Bac Lieu tartományban. A parti őrség tisztje, Do Tien Ha szerint az emberek a keddi temetés előtt füstölőket égettek a bálna tiszteletére, és azt tervezik, hogy szentélyt emelnek a temetés színhelyén. A Cai Cung folyó torkolatánál tartott temetési ceremóniára 3000 embert vártak.

A vietnami halászok körében a bálna szent állatnak számít. „Ngai”-nak szólítják – ez a megszólítás egyébként csak királyoknak, császároknak jár. Ha a halászok élő vagy holt bálnát látnak, úgy tartják, szerencsés, és biztonságos időszak következik.

A halott bálnát a parttól 42 kilométernyire vették észre a halászok: 10 csónakra, több tucat emberre, és egy teljes napra volt szükség a partra vonszolásához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top