Aktuális

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe!

A felnőtt életben rengeteget számít az, hogy hogyan tudunk a pénzügyeinkhez viszonyulni. Mint ahogy arról már korábban írtuk, soha nem késő elkezdeni a pénzmegtakarítást, de minél előbb tanulunk bele ebbe a varázslatos világba, annál nagyobb profitra tehetünk szert, idősebb korunkra.

Kevesen tudják, hogy a legtöbb bank rendelkezik olyan szolgáltatással, amellyel a gyerekek játszva beletanulhatnak a pénzügyekbe, és időben meg tanulhatnak takarékoskodni.

Ezek a gyermek és ifjúsági számlák rengeteg előnyt hordoznak magukban. Egy ilyen számlához ugyanis általában tartozik egy ATM bankkártya, mobilinfó szolgáltatás, vagy akár különböző megtakarítási termékek is igénybe vehetők vele.

 

Fontos a jó kezdés!

 

Gyermek számlák

Mivel a számla tulajdonosa a gyermek, így természetesen ezzel nagyfokú önállóságra is szert tehet pénzügyi téren, de a szülőnek sem kell tartani attól, hogy a gyerekek elherdálhatja a pénzét, hiszen a tranzakciókhoz a szülő is szükséges. Így a gyerek megtanul pénzt felvenni, befizetni vagy átutalni, de abban is segíthetünk neki, hogy a számlán lévő pénzét lekösse, vagy áthelyezze egy megtakarítási betétszámlára. A megtakarítási betétszámlánál pedig többet megtudhat a kamatokról, azok alakulásáról, és a saját pénzén tapasztalhatja meg a megtakarítás előnyeit.

Ifjúsági számlák

A középiskolai évek alatt a gyerek egyre közelebb kerül a felnőtté váláshoz. Mivel változnak az igényei, ezért érdemes a tinédzser korú gyermek számára ifjúsági számla mellett dönteni. Ez a típusú számla már akár nemzetközi elektronikus bankkártyát is tartalmazhat, amely már egyfajta felnőttes önállóságot is igényel a gyerekünktől. Ez mellet, ezek a fiatalok, már remekül boldogulnak az internettel, ezért számukra kifejezetten előnyös lehet, az e-bank használata, amely nagyban megkönnyíti a pénzügyeik kezelését. (az e-bankkal, és a bankkártya fajtákkal, még a következő cikkeinkben bővebben is fogunk foglalkozni) Egy ilyen ifjúsági számla tehát segít a fiatalnak abban, hogy felkészüljön a felnőtt pénzügyi világ komoly kiívásaira.

Az ifjúsági számlát ugyanis a fiatal nyitja meg a saját nevére (természetesen szülői hozzájárulással), de önállóan rendelkezhet a pénze felett. Egyedül intézheti a tranzakcióit, tehát vásárolhat, pénzt vehet fel a számlájáról, vagy pénzt tehet be a számlájára, átutalhat, egyedül használhatja az e-bank funkciókat, de a megtakarított pénzét akár le is kötheti.
A szülő csak ellenőrzési jogkörrel rendelkezik egy ilyen ifjúsági számla felett, tehát a fiatalnak valódi lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a pénzügyi világot.

 

Szerintem érdemes elgondolkodni ezeken a dolgokon és a gyerek következő havi, vagy heti zsebpénzét, egy gyermek vagy ifjúsági számlára befizetni. Nem csak most, de várhatóan még felnőtt korában is hálás lesz azért, hogy segítettünk neki megtanulni az alapokat!

 

Tarts velünk a jövő héten is! Folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top