Aktuális

Mi lesz a vasárnapi vásárlókkal?

A Medián közvélemény-kutató által megkérdezettek többsége nem szeretné, ha vasárnap zárva lennének a boltok, de sokan vannak azok is, akik szerint jó lenne, ha a hét utolsó napján nem nyitnának ki az üzletek.

A megkérdezettek 52 százaléka nem ért egyet azzal, hogy megtiltsák az üzletek, áruházak vasárnapi nyitva tartását, és csak alig kevesebben, 46 százaléknyian értenek egyet a kezdeményezéssel – derül ki a Medián-felmérésből. A május 7-e és 11-e között több mint száz településen, véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderül, hogy három emberből kettő vásárol vasárnap, és minden hetedik kifejezetten erre a napra időzíti a bevásárlást. Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kétharmadának okozna kényelmetlenséget a szabályozás – közölték.

Kiegyenlített harc a vasárnapi nyitva tartásért

Életkor szerinti megosztásban a 60 év felettiek támogatták a legtöbben a boltok zárva tartását, 61 százalékuk értett egyet, és csupán 35 százalékuk ellenezte. A leginkább ellenzők a 18–28 éves korosztályba tartozók voltak, a megkérdezett ilyen korú emberek 35 százaléka támogatta a boltok vasárnapi zárva tartását, és 64 százalék ellenezte.

A 2007. augusztusi felmérés óta többen támogatják az elképzelést, 37 százalékról 46 százalékra nőtt a tábor nagysága, ezzel párhuzamosan 58-ról 51 százalékra csökkent az ellenzők aránya.

A Medián értékelésében azt is írta, hogy a szabadidő mennyisége látszik meghatározni azt, hogy valaki támogatja vagy ellenzi a vasárnapi bezárás ötletét. A megkérdezettek neme, iskolázottsága vagy lakóhelye szerint viszont nincs érdemi véleménykülönbség ebben a kérdésben – közölte a közvélemény-kutató.

Hazánkban az 1978-as, belkereskedelemről szóló törvény és A munka törvénykönyve tette lehetővé a munkavállalók vasárnapi foglalkoztatását s így az üzletek vasárnapi nyitva tartását. A hét minden napján késő estig, illetve 24 órán keresztül való nyitva tartást a bevásárlóközpontok vezették be széles körben. A magyar turisták által látogatott Horvátországban 2009-ben tiltották be az üzletek vasárnapi nyitva tartását, igaz, a nagyobb ünnepek előtt és a turisztika főszezonjában árusíthatnak a boltok. Svájcban 2007 óta a kantonok évente négyszer tehetnek engedményt a boltok tulajdonosainak, és hasonló – bár kevésbé szigorú – korlátozást vezettek be Hollandiában is, ahol 1996 óta évente 16 vasárnap tarthatnak nyitva az üzletek. Ez alól a szabály alól csak a turisztikailag frekventáltabb helyen lévő boltok mentesülhetnek. Csehországban és Szlovákiában liberálisan kezelik a nyitvatartási időket, és a boltok tulajdonosaira bízzák, mikor tartanak zárva. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top