Aktuális

Tölts egy éjszakát a civilekkel!

Június 26-án kortárs mesével indul, éjjel pedig sípszóval zárul az első magyar óriási társadalmi társalgó. A civil szervezetek a város több pontján színes programokkal várják azokat, akik többet szeretnének tudni a társadalmi szerepvállalás lehetőségeiről.

Tölts egy éjszakát a civilekkel! Először rendezik meg a Civilek Éjszakáját, amely a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület kezdeményezésére jött létre. A szervezők célja az volt, hogy a program segítségével erősítsék a civil szervezetek közti összefogást, egyben felhívják a lakosság figyelmét a civilek tevékenységére, és betekintést nyújtsanak az általuk képviselt ügyekbe. Szombat este mintegy száz civil szervezet lepi el a fővárost és számos vidéki települést (például Szegedet, Debrecent, Dunaújvárost, Jánossomorját, Garaboncot) egyaránt.
Az esemény nem egy központi színhely köré csoportosul, a programokat kínáló civil pontok Budapest belső kerületeiben szétszóródva találhatók. Egy-egy helyszínen akár három-négy civil szervezet is együttműködik majd. Papp Helga, a KKKE munkatársa elmondta, hogy kizárólag olyan programok szerepelhetnek a Civilek éjszakája égisze alatt, amelyek politikailag teljesen függetlenek, és nem közvetítenek erőszakot, diszkriminatív vagy szélsőséges nézeteket. Egy egyesület képviselője azt is hozzátette, hogy a szervezők kifejezett kérésére a civilek nem egy asztal mögül osztogatnak majd tanácsot és szórólapokat, hanem izgalmas, játékos feladatokkal próbálják meg élővé tenni a rendezvényt.

 Az öt éve alapított Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület 2007 óta működteti a fővárosi Lehel téren a Világcsücsök nevű közösségi teret, amely kulturális rendezvényeknek, előadásoknak, tanfolyamoknak és amatőr művészek kiállításainak ad otthont.

Ilyennek ígérkezik a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kezdeményezett rekordkísérlet. Az egyesület megpróbál egy mesehallgatás erejéig a lehető legtöbb embert egy paplan alá gyűjteni 20 órakor, a Gödör Klub melletti füves területen. Az égig érő áruházról, a hétfejű bálványról és a kormányát ormányként lengető beszélő kerékpárról szóló mesét Kálid Artúr és Kotány Bence színművészek adják elő, akiket Csík István zeneszerző kísér majd gitáron. A paplan alatti férőhelyekre a tve@tve.hu e-mail címen lehet regisztrálni.
A Magyar Autóklub szintén színes programokkal várja az odalátogatókat. A rendezvény keretében szombat este 18.00 és 24.00 óra között a Budapest IV. ker., Berda József utca 15. szám alatti Közlekedésbiztonsági Parkban csúszós pályán végrehajtott, speciális vezetéstechnikai tréningen próbálhatják ki tudásukat a résztvevők. Ezenfelül lehetőség nyílik KRESZ-totó kitöltésére, ittasságot szimuláló szemüveg kipróbálására, a klub műszaki állomásain pedig díjmentesen végeznek diagnosztikát és műszeres hibakód-kiolvasást.

A részt vevő civil szervezetek a teljesség igénye nélkül: Amnesty International, Civil Rádió, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, FairTraide, Fehér Bot Alapítvány, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, Humana emberi jogi magazin, Magyar Riksaszövetség, Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, Városi Biciklizés Barátai Egyesület stb.

A szervezők az utolsó percig várják azok jelentkezését, akik szeretnének szerepelni, programot szervezni a Civilek éjszakáján. Kapcsolat: civilekejszakaja@gmail.com

A rendezvényről bővebben a Kurfli weboldalán olvashatsz! Katt ide!

A civil, más néven nonprofit szervezet olyan társulás, amelyet nem anyagi haszonszerzés céljából hoznak létre. Vállalkozások és tevékenységi formák széles skáláját foglalja magába. Többek közt környezetvédő és emberi jogi szervezetek, oktatásügyi, jótékonysági, a menekültek ügyeivel foglalkozó, továbbá kulturális egyesületek, vallási szervezetek, alapítványok, humanitárius segítséget nyújtó programok tartoznak e körbe. Méretüket tekintve lehetnek kis nyomásgyakorló csoportok, de hatalmas nemzetközi szervezetek is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top