Aktuális

Hosszabb lánc, szögletes akvárium – szigorodtak az állattartás feltételei

Július elsejétől minden eddiginél szigorúbb állattartási szabályozás lépett életbe Magyarországon. A kormányrendelet jobb sorsot ígér az eddig 4 méternél rövidebb pórázon nevelt kutyáknak, gömbakváriumban tartott halaknak és kerek kalitkában sínylődő madaraknak is.

A kormányrendelet célja, hogy a felelős állattartásra ösztönözze az állattartókat. Most már csak az kellene, hogy mindez a gyakorlatban is működjön. De ehhez sok-sok emberre és sok-sok pénzre lenne szükség, amiből pedig – mint tudjuk – soha nincs elég.

A legelső állatvédelmi törvényt 1822-ben hozták Angliában. A törvény 10 schillingtől 5 fontig terjedő pénzbüntetés befizetésére kötelezte azokat, akik lovaikkal, ökreikkel, birkáikkal vagy egyéb háziállataikkal kegyetlenül bántak.

Kínzás, gázolás, cserbenhagyás
Átvágott torkú kutya, megkínzott kiscica, súlyosan sérült, megvert, elgázolt és cserbenhagyott állatok a szereplői az állatvédő szervezetek honlapjainak. A szerencsésebbek talán túlélik, és talán testileg-lelkileg is kiheverik a szenvedéseket egy új gazda oldalán, a kevésbé szerencséseknek viszont nincs esélyük. Rajtuk már a későn jött orvosi beavatkozás sem segít.
Nemcsak a bántalmazás, de az is állatkínzásnak minősül, ha az állatokat nem megfelelő módon tartják, és szükségleteiket olyan mértékben korlátozzák, ami szenvedést okoz számukra. Azaz például ha nyári kánikulában az autóban hagynak egy kutyát, vagy nagy mozgásigényű állatokat tartósan bezárva tartanak. De mit tehetünk mi, állatbarátok, ha például egy kutyát egy alig 1 méteres láncon, a tűző napon látunk sínylődni?

Nemrég kezdte meg működését az Állatrendőrség.hu honlap, amelyet magyar állatvédők hoztak létre. Nevükkel ellentétben nem látnak el rendvédelmi feladatokat, nem koboznak el rosszul tartott állatokat, mint az USA-ban, honlapjukon viszont minden fontos információt megtalálunk az állatkínzásokról: hová fordulhatunk, mit tehetünk és mit kell tennünk, ha ilyen eseteket látunk.

Kecskeméten, az országban egyedülálló kezdeményezésként, már működik az Állatvédelmi Őrszolgálat is. A többéves összehangolt munka eredményeként a rendőrség, az Állategészségügyi Állomás, a polgárőrség, az önkormányzat hatósági osztálya is együttműködik a Mentsvár Alapítvánnyal, hogy minél hatékonyabban tudják feltárni az állatkínzásokat. Virág László, az alapítvány munkatársa szerint az elmúlt években egyre aktívabb és érzékenyebb a lakosság; naponta több bejelentés érkezik hozzájuk sérült, bántalmazott és rossz körülmények között tartott állatokról. De nemcsak a bejelentéseknek járnak utána, a polgárőrség  is folyamatosan figyel, sőt a járőrözés során az alapítvány által  örökbe fogadott kutyákat is ellenőrzik.

A kutyát tartósan tilos tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb láncra kötve tartani
A kutyát tartósan tilos 10 négyzetméternél kisebb területen vagy 4 méternél rövidebb láncra kötve tartani


Akár 3 év letöltendő börtönbüntetés is jár az állatkínzónak

Hazánkban évente átlag 500 esetben indul nyomozás állatkínzás miatt, mely 2004 óta számít bűncselekménynek. Az állatkínzásért akár 3 év letöltendő börtönbüntetés is járhat, de a gyakorlatban általában felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot szabnak ki.

A kutya azonban továbbra is nála maradhatott. Az első precedensértékű ítéletet állatkínzás ügyében 2009-ben hozták meg. 2008 karácsonyán egy férfi 15 éves ír szetterét egyszerűen kidobta az ablakon, majd a súlyosan sérült kutyát kivonszolta a parkba, és sorsára hagyta. Maya életét a szomszédok mentették meg, a férfit pedig, Magyarországon először, fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Később azonban másodfokon az ítéletet két évre felfüggesztették, mondván, a férfi a tett idején orvosi kezelés – elvonókúra – alatt állt.
Idén januárban egy kecskeméti férfi rugdosta kutyáját kétszáz méteren keresztül; pechjére, mindezt  a térfigyelő kamerák kereszttüzében tette, így a rendőrök azonnal elő tudták állítani, majd a bíróság félmillió forint pénzbüntetésre ítélte.
Nemrégiben azt a nagybajomi férfit is letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, aki hurokkal ejtett el egy gímszarvasborjút és egy vemhes tehenet. A másfél évi letöltendő börtönbüntetés azonban még nem jogerős.

Európa legszigorúbb állatvédelmi törvényével Svájc rendelkezik, ahol a jövendőbeli kutyatartóknak egy tanfolyamon kell részt venniük. Tilos egyedül tartani az aranyhalakat vagy kanárikat, de a törvényhozók még a horgászokat is tanfolyamra járatnák, ahol megtanulhatják, hogyan kell kíméletesen kifogni a halakat. Zürich kantonnak évek óta egy állatvédelmi ügyekre specializálódott ügyvédje is van, akinek évente több mint száz sikeres ügye van.

 

Hová fordulhatunk, ha állatkínzásról szerzünk tudomást?

Állatrendőrség
Mentsvár Alapítvány és az Állatvédelmi Őrszolgálat
+36-20-577-5617  
e-mail: menhely@mentsvar.hu
Fehérkereszt Állatvédelmi Liga
+36-1-303-5694 9 és 16 óra között
e-mail: feherkereszt@feherkeresztliga.hu
Noé Állatotthon 
Rex Állatvédelmi Iroda
Tel./fax: 230-40-80, 435-0533
e-mail: rexiroda@rex.hu
Szigorúbb törvényekért és az állatkínzók méltó büntetéséért harcolnak az Állatok Védelme blogoldalon is, ahol elrettentésül folyamatosan tudósítanak az országban előforduló állatkínzásokról.
Az Orpheus Állatvédő Egyesület a kidobott, elhagyott állatokat karolja fel, és várja azon segítők jelentkezését, akik puha rongyokkal, tálakkal enyhítenék a kisállatok sorsát.

Amit a szigorodó állattartásról tudni kell, és amely szabályok betartását a helyi jegyző bármikor ellenőrizheti

  • Tilos a halak gömbakváriumban való tartása.
  • A madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában nevelni.
  • Tilos állatkereskedésekben majomfélékkel kereskedni.
  • Csak azonosító chippel ellátott ebeket lehet eladni.
  • A kutyákat tartósan tilos 10 négyzetméternél kisebb területen vagy 4 méternél rövidebb láncra kötve tartani.
  • Egy kennelben több kutyát tartva ebenként minimum 6 négyzetméteres életteret kötelező biztosítani számukra.
  • Kutyát közterületen – a kutyafuttatók kivételével – csak pórázon szabad sétáltatni, és csak olyan személynek, aki képes a kutyát irányítani.
  • Szájkosarat az utcán nem kötelező négylábú társakra tenni, csak ha agresszívek.
  • Különböző fajhoz tartozó állatok csak úgy tarthatók együtt, ha ez egyik állat testi épségét sem veszélyezteti, és idegi megterhelést sem okoz nekik.
  • Agresszív állatokat tilos bármilyen más állattal együtt tartani.
  • Az állatok étrendjét és tartási körülményeit egyébként is úgy kell kialakítani, hogy azok a leginkább emlékeztessenek természetes életmódjukra.
  • A kereskedők „kezelési útmutatót – használati utasítást” kötelesek továbbá adni valamennyi házi kedvencként tartott állathoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top