Aktuális

“Rossz vagyok, de használható!”

Tizenévesen ciki volt rajongani értük, a mostani partikon meg az ő számaikra tombolunk. A számok cédé helyett már mp3-ban szólnak, na de mi lehet például a Manhattan együttes tagjaival? Van élet a fiúzenekari tagság után?

„Helló, helló, öt félénk gyerek, kigombolt ingben lengeted a tenyered. Helló, helló, barna mindened, leégni, tudod, nemcsak a napon lehet…” – amikor a népszerű zenei paródia szövegírói 1998-ban ezzel a két sorral verbálisan „keresztre feszítették” a Shygys fiúzenekart, Kozsó első és legsikeresebb formációját, sokak gondolatait fogalmazták meg. Merthogy legyünk őszinték: bármennyire fülbemászóak voltak a dallamok, bármennyire szimpatikusak a srácok és profik a videoklipek, a fiúzenekarokat ciki volt kedvelni. Mármint, ha már elmúltunk tizenöt évesek.

Mégis, ha manapság harmincasok buliznak, sokkal nagyobb lesz az „ereszd el a hajam”, ha a cédén a „hegyekbe fönn” vagy az „álmodozom egy éjen át” szól.

Persze mondhatjuk, hogy az idő mindent megszépít, és a nosztalgia a legrosszabb dolgokat is menővé varázsolja, mégis, talán ideje lenne a kilencvenes évek fiúzenekarait rehabilitálni. Sok mindent el lehet ugyanis mondani ezekről a srácokról, de azt, hogy tehetségtelenek voltak, nemigen. A „nyugati recept alapján” előállított fiúcsapatok tagjait már a kilencvenes években is nagy gonddal válogatták ki a nemegyszer több száz jelentkező közül. Azok a fiatalemberek nyerhettek, akiknek megfelelő hangjuk, mozgásuk és kisugárzásuk volt ahhoz, hogy vigyék valamire a könnyűzenei piacon. (Pont, mint manapság a Megasztárban vagy az ősszel induló X faktorban, csak kamerák nélkül.)

A kilencvenes évek fiúegyüttesei közül a legsikeresebbek szerintünk a műfajt hazánkban is meghonosító Manhattan, a fent említett Shygys, valamint az Eurovíziós dalfesztiválon is fellépő VIP voltak – már ha a klasszikus, „négy vagy öt jóképű huszonéves srác egyenruhában táncol és énekel” receptet vesszük alapul. Ha kicsit tágabban értelmezzük a „fiúcsapat” fogalmát, akkor a Hip Hop Boyz és a Happy Gang együtteseket is belevehetjük a szórásba.

A fiú közül a legtöbben ma is zenélnek. Az évek során szinte mindannyian elismert művészekké nőtték ki magukat, szóval úgy tűnik, az idő őket igazolta. Meg azokat, akik igenis kedvelték őket, még ha nem is merték ezt bevallani a haveroknak, egy sör mellett…

VIP (1997-2001)

Legjobb slágerük: Szükségem van rád

…és egy vállalhatatlan sláger: Hol van már az a nagy szerelem

 

„Rossz vagyok, de használható!”
VIP

Rácz Gergő

Mostanában: a Fool Moon vokálegyüttes tagja. Az a capella együttes nemzetközileg is elismert, több díjat nyertek.

Rakonczay Imre

Mostanában: Nívós rendezvényeken zongorázik és énekel.

Rakonczay Viktor

Mostanában: Zeneszerző és producer. Többek között filmzenéket ír, illetve Zsédának, Lolának, Szinetár Dórának és Bereczki Zoltánnak komponál dalokat.

Józsa Alex

Mostanában: Angliában él, ahol zenei producerként dolgozik

 

Hip Hop Boyz (1993-1998)

Legjobb slágerük: Ott várok rád

…és egy vállalhatatlan sláger: 15 év

 

Levi-T

Valódi neve: Egry Levente

Mostanában: zongoraművész, emellett O. G. Duckkal megalkották a retróshowt a Hip-Hop Boyz sztárjaival.

 

R(eal) Action Valódi neve: Szűcs Zoltán Mostanában: az Attraction tánciskola és látványszínház vezetője és koreográfusa   O. G. Duck Valódi neve: Kalocsai Krisztián Mostanában: Levi-T-vel a retróshowt létrehozója.

Hip Hop Boyz
Hip Hop Boyz

 

Shygys (1997-2001)

Legjobb slágerük: Hello

…és egy vállalhatatlan sláger: Szeress akkor is, ha néha fáj

 

Brandon

Shygys
Shygys

Valódi neve: Gera Zoltán

Mostanában: Bella Levente és az Eric Plankton nevű zenekar gitárosa, emellett rendezvényeken, kávézókban zenél.

 

Martin

Valódi neve: Ács Bálint

Mostanában: Zenét szerez és producerként dolgozik. Ő jegyzi A Tenkes kapitánya című musicalt, amelyet a siklósi várban vittek színre.

Zak

Valódi neve: Zákonyi János

Mostanában. A Vegas showband egyik menedzsere. Az együttes a hazai bulizenekarok palettáján az egyik legelismertebb formáció.

Julian

Valódi neve: Gajdos Attila

Mostanában. A Vegas showband egyik vezető énekese.

JD

Valódi neve: Csordás Levente

Mostanában. A százhalombattai Magazin rockzenekar énekese.

 

Manhattan (eredeti felállásban 1991-1995)

Legjobb slágerük: Rossz vagyok, de használható

…és egy vállalhatatlan sláger: Várj, te hosszú forró nyár!

 

Csoki

Manhattan
Manhattan

Valódi neve: Nyemcsok János

Mostanában: Az egykori Piramis zenekar tagjaiból alakult Piramis Plusz zenekar énekese.

 

Varga Szabolcs

Mostanában: Hangmérnök. A Hit Gyülekezetének istentiszteletein énekel.

 

Vilmányi Gábor

Mostanában: Az Exotic egykori gitárosa ma az ICON zenekarban játszik.

 

Dobi Sándor

Mostanában: Saját design stúdiója van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top