Aktuális

Tudj meg többet a folyószámláról!

A rendszeres munkaviszonnyal rendelkező emberek szinte mindannyian rendelkeznek folyószámlával, hiszen a legtöbb munkáltató folyószámlára utalja az alkalmazott munkabérét. Bár ez nem törvényi előírás, mégis elvárható tehát, hogy rendelkezzünk folyószámlával.

A folyószámla természetesen nemcsak arra jó, hogy a fizetésünk ide érkezzen, hanem arra is használhatjuk, hogy a fizetési kötelezettségeinket rajta keresztül bonyolítsuk le. A folyószámla vezetésének költsége a banktól függ, de ma már sok helyen akár ingyenes is lehet, ha a számlánkat csak alapműveletekre használjuk. Mégis érdemes meggondolni, hogy nekünk milyen folyószámlára van szükségünk, és az alapján döntsük el, hogy ehhez melyik bank szolgáltatásait vesszük igénybe.

A folyószámlánkkal tehát a mindennapi pénzügyeinket tudjuk elintézni. A számlánkra készpénzt fizethetünk be, vagy átutalást fogadhatunk. Vehetünk fel róla készpénzt a bankban, postahivatalban, illetve ATM-ben, hiszen a folyószámla mellé tartozhat bankkártya is. Ennek segítségével pedig a folyószámlánkról vásárolhatunk, akár az interneten is.

Ez mellett adhatunk megbízást a bankunknak eseti és rendszeres átutalásokra – például közüzemi díjak fizetésére – akár belföldre, akár külföldre, de akár választhatjuk a csoportos megbízást is. Ennek lényege, hogy meghatalmazzuk a szolgáltatót, hogy leemelje a számlánkról a szolgáltatás díját.

 

Tudj meg többet a folyószámláról!

 

A bank számlakivonaton keresztül tájékoztat bennünket arról, hogy egy adott időszakban milyen átutalási és fizetési megbízásokat teljesítettünk. Ezt a számlakivonatot havonta egyszer megküldi a részünkre, amelyben minden tranzakciót pontosan követni tudunk. A számlakivonatokat érdemes megőrizni, hiszen alkalom adtán szükségünk lehet rá. Egy hitel felvételhez például, akár hat hónapra visszamenőleg is bekérhetik a bankszámla kivonatainkat, mert azok segítségével ellenőrzik a hitelképességünket. Ha valamelyik kivonat hiányzik, a banktól kérhetjük a pótlását, de ennek van költsége, ezért érdemesebb az eredetit megőrizni. A bankoktól 5 évre visszamenőleg kérhetjük ki a kivonatokat, de sokszor ennél tovább is megőrzik a számlaforgalom adatit.

Néhány folyószámla típusnál a bank engedélyezheti a számlaegyenleg túllépését, vagy akár folyószámlahitelt is kapcsolhat hozzá.

Manapság pedig az egyre népszerűbb e-banki szolgáltatásokat is igényelhetjük a folyószámlánk mellé. Ezek a szolgáltatások számítógépes kapcsolat segítségével teszik lehetővé azt, hogy banki ügyleteinket, otthonról, munkahelyről vagy akár egy külföldi nyaralásról is el tudjuk intézni.

Tarts velünk a jövő héten is! Folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre >>>

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top