Aktuális

A te háztartásod is lehet zöld!

Na persze nem úgy, hogy zöldre fested a konyhát… Inkább úgy, hogy a családi bevásárlásokba is viszel egy kevés vásárlói tudatosságot. Hidd el, nem ördöngösség!

A tudatos fogyasztóvá válás útján a tájékozódás az első lépés. „Amikor arra biztatok másokat, hogy részletesen böngésszék át a termékek címkéit, sokszor hallom azt az ellenérvet, hogy ez rengeteg időbe kerül – mondja Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) kommunikációs vezetője. – Először tényleg rá kell szánni némi időt az apró betűk elolvasására. Ám a legtöbben általában a megszokott márkákat vásárolják, így mindezt elég egyszer elvégezni, később már csak az új dolgokat kell megvizsgálni.” Ám mielőtt címkeböngészésbe fognál, érdemes rákeresni az interneten a szinte már misztikus ellenszenvvel kezelt E-számok jelentésére – meg fogsz lepődni: az ártalmasnak tartott adalékanyagok mellett olyan – teljesen ártalmatlan – vegyületeket is jelölnek E-számmal, mint az aszkorbinsav, más néven a C-vitamin, vagy a citromsav. Nem árt kicsit utánaolvasni az egészséges táplálkozás alapjainak sem, bár azt már aligha kell elmagyarázni, miért nem jó az, ha egy élelmiszer összetevői között első helyen a cukor szerepel…

Társulás a bióért
„Nem érdemes olyan ételeket venni, amelyek tele vannak finomított, fehér liszttel, cukorral, tartósítószerekkel, színezékekkel és egyéb adalékokkal, ráadásul jó alaposan be is csomagolták őket, így már rögtön a kibontásuknál hulladék keletkezik – folytatja Graczka Sylvia. – Ezután pedig gondold át, hogy ha valami nem megy át a privát szűrődön, mivel tudod helyettesíteni.”
A legjobb alternatíva szakértőink szerint általában a hazai, szabadföldi termény. „A külföldi gyümölcsöknek, zöldségeknek a hosszú szállítás idején is szépeknek kell maradniuk, és ezt bizony gyakran vegyszerek segítségével érik el – nem is beszélve arról a szén-dioxid-terhelésről, amely a szállítás során keletkezik” – mondja Varga Rita, a Levegő Munkacsoport kommunikációs munkatársa. Ám a piacon is kaphatunk olyan – nagyüzemi termesztésű – zöldfélét, amelyből a laboratóriumban könnyedén kimutatható lenne a vegyszermaradvány. Érdemes tehát az őstermelőket keresni, és kerülni az üvegházi, primőr zöldféléket. Bár a biozöldségek és -gyümölcsök valamivel drágábbak, mint a hagyományosak, ha megteheted, az egészséged érdekében ruházz be rájuk. Szerencsére már a szupermarketekben is egyre több bioélelmiszer kapható, de az is jó (és olcsóbb) megoldás, ha megkeresed az alternatív beszerzési lehetőségeket. „Sokan csak a biopiacokra gondolnak ilyenkor, pedig léteznek »szedd magad« akciók is, sőt olyan vásárlói közösségeket is lehet találni, amelyek nagyobb mennyiségű árut rendelnek meg a gazdáktól, majd egymás között osztják el azt” – mondja Graczka Sylvia.

Ásványvíz helyett szűrőkancsó
Szakértőink egybehangzóan állítják: a hulladékmennyiség csökkentése a megelőzésnél kezdődik, vagyis ne vásárolj agyoncsomagolt árukat, és hordj magaddal környezetbarát vászontáskát a boltba. Minden szemétért, amelyet pedig haza sem kellene vinned, kétszer fizetsz: egyszer a pénztárnál, másodszor pedig a szemétdíjban.
A pillepalackos ásványvíz helyett inkább szerezz be egy vízszűrő kancsót vagy egy csapra szerelhető vízszűrő készüléket. Ha italt vásárolsz, részesítsd előnyben a visszaváltható üvegeket, palackokat, kerüld viszont a papír-, műanyag és alumíniumrétegekből összeállított italosdobozokat. Amit lehet, használj újra, a papírcetliknek például mindkét oldalára ugyanolyan értékes jegyzeteket lehet írni…
A hulladékot gyűjtsd szelektíven. A szerves hulladék komposztálása inkább kertes házban megoldható, bár Graczka Sylvia szerint a főváros egyik kerületében már az emeletes házban élők számára felállított közösségi komposztáló működésére is volt sikeres példa.

Egészségbarát tisztaság
A tisztítószerek makulátlanul baktériummentessé varázsolják a lakást – az már más kérdés, használ-e a szervezetünknek a sterillé tisztított környezet… Ráadásul ezek a vegyszerek általában súlyos mérgek. Varga Rita, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint érdemes elővenni nagyanyáink praktikáit: az ecet például remekül beválik vízkőoldóként, fertőtlenítő tisztítószerként, sőt még a mosógép vízkövesedését is megakadályozza, ha egy-két havonta egyszer lefuttatunk rajta egy üres menetet, fél-egy liter ecettel. A szódabikarbóna is kiváló tisztítószer. Aki mégis gyári készítményekre vágyik, annak remek biotisztítószerek állnak a rendelkezésére, amelyek ugyanolyan hatékonyak, mint szintetikus társaik (bár az tény, hogy valamivel drágábbak ezeknél). Mosáshoz a biomosószer mellett szavazhatunk a gazdaságos, rengeteg ideig elég mosódióra is, öblítő helyett pedig megint csak a jó öreg ecetet érdemes előkapni, pár csepp természetes illóolajjal felturbózva.

Elöregedett háztartási gépeinket is érdemes körültekintően lecserélni. Már csak a saját érdekedben is az energiatakarékos, környezetbarát modelleket válaszd a régi energiafalók helyett: így ugyanis kevesebbet kell villany- és gázszámlára költened. A minőségre azonban érdemes beruházni: ha tovább tart a berendezés, nemcsak a meghibásodással járó kellemetlenségeket kerülöd el, hanem az idejekorán való lecserélésével járó szemétképzést is elkerülöd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top