Aktuális

Munkavégzés gyes mellett és gyes után

A kormány az őszi ülésszakon tárgyal arról, hogy visszaállítják a hároméves gyest, azonban a törvény- vagy jogszabálytervezet konkrét szövege még nem nyilvános. A bölcsődék 130 százalékos kiszolgáltsággal működnek, ezért a szakminiszter növelné a férőhelyek számát.

Az idei év április végével megváltozott a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedett a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. Az új szabályok a 2010. május 1-jétől született gyermekekre vonatkoznak.

Nagy Anna kormányszóvivő bejelentette: a kormány vissza akarja állítani a korábbi helyzetet, azaz a jelenlegi két évről újra háromra akarja növelni a gyes időtartamát. Elmondta, hogy a törvényjavaslat szerepel az őszi jogalkotási tervben és a szabály visszamenőleges hatályú lesz, azaz a 2010. május 1-je után született gyermekeket nevelők is igénybe vehetik majd. A törvényjavaslatot a tervek szerint novemberben fogadná el a parlament, és a szabályozás kitérne többek között a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmának visszaállítására is.

Bölcsődék és részmunkaidő

Munkavégzés gyes mellett és gyes utánRéthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tárcavezetője is megerősítette korábban: a gyes ismét három évig fog járni. Miniszterjelöltként az egyik parlamenti bizottsági meghallgatáson azt is közölte: szorgalmazni fogja, hogy több lehetősége legyen a szülőknek részmunkaidőben vagy távmunkában dolgozni. Ezzel párhuzamosan növelni kell a bölcsődei férőhelyek számát, és támogatja az ilyen irányú civil kezdeményezéseket is – mondta. A bölcsődék kihasználtsága most 130 százalékos.
Januártól már részmunkaidőben dolgozhat az a közszférában foglalkoztatott munkavállaló, aki a gyed vagy gyes után visszatér a korábbi munkahelyére a gyermeke három éves kora előtt. Sajnos azonban nem minden munka végezhető részmunkaidőben. A fegyveres szervek hivatásos állományú és szerződéses tagjainál például az efféle foglalkoztatás csak abban az esetben lehetséges, ha a beosztás kevesebb időben is biztonsággal ellátható. A versenyszférában sajnos kevésbé elterjedt. A KSH adatai szerint a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 2008-ban ugyan némileg növekedett az előző évhez képest, mégis csak 4,3 százalékot tett ki – míg az EU-27 átlaga 17,3 százalék volt.

Egy 2009-ben – a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet által – készült tanulmány, arra kereste a választ, hogy hogyan lehet az anyákat visszahelyezni a munkaerőpiacra. Az egyik megállapítása ennek az volt, hogy növelni kell a bölcsődei férőhelyek számát, a másik pedig az, hogy pénz helyett a bölcsődében felhasználható utalványt kapnának a gyesen lévők. Az elemzés kitért arra is, hogy 590 intézményben mintegy 26 ezer férőhely áll rendelkezésre az 1-3 éves gyermekek napközbeni felügyeletére, és 33 ezer gyermeket látnak el. Az is kiderült, hogy az európai országokban átlagosan 20 százalékos a szülői hozzájárulás aránya a bölcsődés korú gyerekek intézményi ellátásában.

Emellett másféle kedvezményekkel is próbálnák az anyák “munkaerő-piaci értékét” növelni: Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter bejelentette a Fidesz Ifjúsági Tagozatának egyik rendezvényén, hogy visszaállítaná a gyes és a gyed ideje alatt végzett felsőfokú tanulmányok ingyenességét.

Melyik év január elsejétől változik?

2010. május elején, az új rendszer hatályba lépését követően Navracsics Tibor – akkor még csak leendő – kormányfő-helyettes az MTV A szólás szabadsága című műsorában közölte: az új kormány várhatóan január 1-jétől állítja vissza a családtámogatás korábbi szabályozásában a gyes és a gyed rendszerét. A fideszes politikus akkor azt mondta: az idén már nem tartja valószínűnek, hogy a korábbi rendszert “vissza tudják hozni”. Jelezte azonban, hogy szeretnék, ha ezt “mihamarabb” megtehetnék, így lehet, hogy ez majd január 1-jével történik meg. Ez azért is lenne fontos, mert az Ipsos közvélemény-kutatása szerint az emberek a gyes és a gyed visszaállítását tartják a legfontosabb feladatok egyikének (csak a közbiztonság növelése előzte meg a listában).

Munkavégzés gyes mellett és gyes után

Soltész Miklós szociális államtitkár a Duna Televízióban viszont már azt közölte: 2012-től állítják vissza a hároméves gyest. Szerinte ez a döntés reális és tartható. Sőt, a költségvetésre is kedvezően hat majd ez a megoldás, mert – mint mondta – míg egy gyermek bölcsődei elhelyezése évente 1 millió forintjába kerül az államnak, addig a gyes egy évben 350 ezer forint körül mozog. Véleménye szerint, ha az édesanya otthon maradhat a gyermekével három éves korig, az mind érzelmileg, mind más szempontból óriási segítség.

A cikk folytatásáért kattints! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top