Aktuális

Korai öröm – mikortól szex a szex?

Rendhagyó Különvélemény-hetet tartunk a Nők Lapja Cafén. 5 napon keresztül férfiról és nőről, szerelemről, szexről szóló híreket kommentál 5 neves szakértő. Hírkommentátorainkkal hamarosan személyesen is találkozhatnak azok, akik ellátogatnak "A nemek viszonyának egyensúlya" című rendezvényre szeptember 23-án.

A hír: „Később kezdik a szexuális életet és kevésbé aktívak a fiatalok egy átfogó, német kutatás szerint, mint öt évvel korábban.”

Különvélemény dr. Szilágyi Vilmos szexológustól

Dr. Szilágyi Vilmos
Dr. Szilágyi Vilmos

Elég meglepő ez a hír. Bár nem magyar vonatkozású, s nálunk aligha érvényes; legalábbis az újabb felmérések adatai éppen ennek ellenkezőjét mutatják. Hazánkban a fiatalok átlag 15-16 éves korukban már próbálkozni szoktak a közösüléssel, ami aztán vagy sikerül nekik, vagy nem. A „siker” persze nemcsak azt jelenti, hogy megtörtént-e a „behatolás”, hanem azt is, hogy eljutottak-e mindketten az orgazmusnak nevezett kielégüléshez.
A hír egyébként  félreérthető, hiszen a „szexuális  élet” nemcsak közösülést jelenthet, hanem sok egyebet is. Szűkebb értelemben az „erotikus viselkedés” különböző fajtáival azonosítják, amelyek szexuális izgalmat váltanak ki. Ilyen izgalom viszont könnyen kialakul, sokféle inger hatására. Például nemcsak pornográf képek vagy filmek hatására, hanem akkor is, ha kissé hiányos öltözetben látunk egy vonzó férfit vagy nőt. Ez ugyan még aligha juttat kielégüléshez, de a szexuális izgalom önmagában is kellemes, élvezetes érzés.

Ezek szerint, ha valamitől „véletlenül” szexuális izgalomba jövünk, az már szexuális viselkedés, akkor is, ha ez nem fokozódik a csúcspontig, az orgazmusig. Szexuális izgalmat kiváltó ingerek pedig bőven akadnak az utcán, a reklámokban, a tévében stb. Igaz, hogy könnyen meg is lehet szokni ezeket, s akkor már egyre kevésbé hatnak ránk.

Persze egy kis felizgulás sokak szerint még nem szexuális élet. Hanem? Talán csak akkor beszélhetünk ilyenről, ha valaki nemcsak felizgul, hanem ki is elégül? De akkor mi a helyzet például az álmunkban történő kielégüléssel vagy a (maszturbációnak nevezett) önkielégítéssel? Hiszen mindkét eset szexuális kielégüléssel jár, tehát a nemi élet fogalmába tartozik. Az említett német kutatás ezekre nem terjedt ki, csupán a partnerrel folytatott nemi életre; ezt kezdik később. S a partnerrel is inkább csak a közösülést kerülik eleinte.

Korai öröm - mikortól szex a szex?

Éspedig nyilván azért, mert  tartanak az olyan következményektől, mint például egy nem kívánt terhesség. Főleg, ha nincs „antibébi”-tablettájuk vagy óvszerük. Azonkívül ők már tudják, hogy közösülés nélkül is  lehet nemcsak felizgulni és élvezkedni, hanem egészen az orgazmusig is eljutni. Hogyan? Az úgynevezett petting (a nemi szervek kézzel, illetve szájjal ingerlése stb.) különböző módjaival. Az ilyen módon történő kielégülést könnyen meg lehet tanulni, ha a partnerek megbeszélik a szeretkezés számukra kedvező módjait, és segítenek egymásnak.
Ez utóbbi azért is fontos, mert a lányok általában jóval nehezebben jutnak el az orgazmusig – főleg a közösülésben –, mint a fiúk. Ezért érthetően előnyben részesítik a közösülésmentes szeretkezési játékokat, a petting különböző formáit.  

 

Még többet szeretnél tudni a férfi-nő egyensúlyának megteremtéséről? Soma Mamagésa meghívója neked szól!

Kerekasztal-beszélgetés a nemek viszonyáról, annak lehetséges egyensúlyáról

Sokszor írtam és beszéltem már a megváltozott férfi-nő kapcsolati és szerepmintákról. Az egyik kedvenc témám, és a szakdolgozatomat is erről írtam. Évszázadokig abban a hitben kellett élnünk, hogy az Isten hímnemű (atyaisten), hogy a nőben nem lakik lélek (asszonyállat), kivéve „mianyánkat”, Szűz Máriát. S hogy a nő alapvetően nem való másra, mint hogy az „anyag mocskán” keresztüli fejlődési lehetőséget adjon a férfiban lakozó léleknek. Ez az ostoba tévhit és hozományai elképesztő torzulást okoztak az emberi pszichében. Óriási egyensúlytalanságból kell visszabillenteni magunkat minél hamarabb egy teljesen ÚJ EGYENSÚLYBA! És mindezt olyan magasabb rendű tudatossággal kell tennünk, hogy férfi és nő a lehető legkevesebbet sérüljön ebben a folyamatban.

Úgyhogy ennek jegyében szeptember 23-án (az őszi nap-éj forduló napján, mely egybeesik a teliholddal) az alapítványommal szervezek egy egészen bizonyosan izgalmas kerekasztal-beszélgetést a nemek viszonyának változásáról, a nemek egyensúlyáról, jövőjéről.

Mágnes férfi és nő között - ha felborul az egyensúlyA meghívott vendégek, a téma szakemberei:
dr. Daubner Béla (pszichiáter, pszichoterapeuta), dr. Szilágyi Vilmos (szexuálpszichológus), Szilágyi Gyula (szexológus, szociológus), dr. Angster Mária (pszichoterapeuta, családállító) és Mester Dóra Djamila (szexoktató). Az ötletgazda és moderátor én vagyok, leszek.

Elsősorban azokra a kérdésekre szeretnék választ kapni, hogy mi az a szüleinktől, nagyszüleinktől, előző generációktól látott, hozott párkapcsolati minta, amit semmiképpen nem szeretnénk másolni, követni, és mi az, amit célként tűzhetünk ki magunk elé. Honnan jövünk és mi felé haladunk a férfi-női mintákban, szerepekben? Hol tartunk most? Miben segítheti a ma emberét a tudatosság a párkapcsolatban a harmónia felé, és mi módon lehetne ezt még hatékonyabban kommunikálni?

Szeretettel várunk minden érdeklődőt. Bővebben a rendezvényről itt olvashatsz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top