Aktuális

Kamerákkal figyelik az iskolások menzás ebédjét!

Sokan nem vallottuk be otthon, hogy szinte hozzá sem nyúltunk az ebédhez a menzán. De vajon mit csináltunk volna, ha kamerákkal figyelik, megesszük-e a lebbencslevest?

Kamerákat szereltek be amerikai általános iskolák étkezdéibe egészségügyi szakemberek, hogy tanulmányozzák a gyerekek étkezési szokásait. A mintegy kétmillió dollárba kerülő vizsgálatban öt intézmény vesz részt. A kutatók olyan iskolákat választottak, ahová szegényebb gyerekek járnak.

Kamerákkal figyelik az iskolások menzás ebédjét!Ezekben az intézményekben magasabb az elhízás aránya és a cukorbetegség kockázata, de a szakemberek szerint a túlsúlyt nem feltétlenül a nagyobb mennyiségű étel fogyasztása okozza. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek 44 százaléka kevesebbet evett, mint az ajánlott napi minimum kalóriamennyiség, mégis csaknem egyharmaduk el van hízva, és sokuknál 2-es típusú diabéteszt is kimutattak.

A vizsgálat folyamán az étkezdei tálcák aljára vonalkódot helyeznek, hogy azonosítani lehessen a tanulókat. Miután a gyerekek megpakolták a tálcát, egy kamera fotót készít róla. Amikor befejezték az ebédet, és visszavitték a tálcákat, egy másik kamera a maradékot is rögzíti. Ezután a felvételeket elemezve egy számítógépes program kiszámítja a bevitt kalóriákat és tápanyagokat. A szülők megkapják a gyerekük adatait, és a kutatók abban bíznak, hogy ezáltal az otthoni étkezési szokásokon is változtatnak majd. Az adatok arra is jók lesznek, hogy a szakemberek tanulmányozhassák, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak legszívesebben és mekkora mennyiségben.

A vizsgálatban alkalmazott program jelenleg is fejlesztés alatt áll. Az első évben a berendezés finomhangolásait végzik, de az adatbázis már jelenleg is 7 500 különböző ételvariációt ismer. A projekt vezetői szerint azért volt szükség a szoftver létrehozására, mert a kisiskolás korú gyerekek megkérdezésen alapuló vizsgálata nem nyújt megbízható adatokat.

A projektet, amelyhez hasonló még nem volt az ország történetében, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma támogatja. Az iskolások szüleinek 90 százaléka járult hozzá, hogy a gyermeke étkezési szokásait tanulmányozzák. A San Antonió-i Szociális és Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa azt mondta, igyekeznek észrevétlenek maradni, ugyanakkor a gyerekek állítólag tudják, hogy megfigyelik őket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top