Aktuális

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke Külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.

Tamással sülve-főve

 

 
Vargányás borjúraguleves

Hozzávalók: Tamással sülve-főve

  • 40 dkg borjúlapocka
  • 20 dkg friss vargánya
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 1 csokor tárkony
  • 2 ek. tárkonyecet
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg vaj
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 liter húsleves

A borjúhúst, a zöldségeket és a gombát egyforma kockára vágjuk. A borjúhúst 1 liter forrásban lévő vízbe tesszük, 5 percig főzzük, és leszűrjük. A zöldségeket a vaj és olívaolaj felének a keverékén megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst is. Felöntjük a húslevessel, és fedő alatt 40 perc alatt puhára főzzük. Közben a gombát a maradék olívaolajon megpirítjuk, és a leveshez adjuk. Ízesítjük a finomra vágott tárkonnyal és tárkonyecettel. A tejfölt 2 dl forró levessel elkeverjük, majd a leveshez öntjük, és összeforraljuk.

Lencseleves füstölt oldalassal

Hozzávalók: Tamással sülve-főve

  • 30 dkg lencse
  • 40 dkg füstölt oldalas
  • 1 szál sárgarépa
  • negyed zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál csombor
  • 1 ek. mustár, só

Az oldalast 2 liter vízben, fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, kivesszük a húst, a levét leszűrjük. A lencsét kiválogatjuk, megmossuk, és 1 órára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket egészen apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a füstölt lével, majd hozzáadjuk a lencsét és a leveleire szedett csombort. Fedő alatt kis lángon kb. 30 percig főzzük. Végül beletesszük a feldarabolt oldalast, ízesítjük mustárral és kevés sóval.
Tipp: Nemcsak oldalassal finom, bármilyen más füstölt húst is használhatunk.

Csípős húsleves

Hozzávalók: Tamással sülve-főve

  • fél kacsamell (30-35 dkg)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 2 szál angol zeller
  • 20 cm póréhagyma
  • 2 liter húsleves
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 szál chili
  • 2 cm gyömbér

A hagymát, a sárga- és fehérrépát, a zellert és a chilit külön-külön mind metéltre vágjuk. A gyömbért lereszeljük. A kacsamellet besózzuk. Egy forró serpenyőben először a bőrös felén sütjük szép barnára, majd megfordítjuk és alacsonyabb hőfokon, 6 percig sütjük. A húslevest felmelegítjük, ízesítjük reszelt gyömbérrel és szójaszósszal. Beletesszük a gyökérzöldségeket, és 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a többi zöldséget és a metéltre vágott kacsamellet is. 1-2 percig főzzük, majd azonnal tálaljuk.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: Tamással sülve-főve

  • „Ez egy teljesen egészséges házasság”
  • Dupla vagy semmi
  • Segítség, baj van a gyerekemmel!
  • Boldogságot, egészséget adó kezek
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top