Aktuális

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Tamással sülve-főve

Sütőtöksaláta

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök,
  • 2 narancs,
  • 5 dkg tökmag,
  • fél dl tökmagolaj,
  • 1 dl olívaolaj,
  • fél dl fehérbor ecet, só,
  • 20 dkg salátakeverék

A sütőtököt kockára vágjuk és forró serpenyőben, kevés olívaolajon, inkább több részletben megpirítjuk. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük, majd félbe, esetleg háromba vágjuk őket. A tökmagot száraz serpenyőben szintén megpirítjuk. A salátát megmossuk és lecsepegtetjük. A tökmagolajat, a sót, az ecetet és fél dl olívaolajat egy kis befőttesüvegben összerázzuk. Miután a tök kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval és meglocsoljuk a dresszinggel.

Töltött sütőtök

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • egy kisebb sütőtök félbevágva,
  • 1 bögre jázminrizs,
  • 2 kis fej lila hagyma,
  • fél rúd fahéj,
  • 5 szegfűszeg,
  • 1 marék mazsola,
  • só, olívaolaj, kevés rozmaring

A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk, és
forró sütőben megsütjük. A hagymát szeletekre vágjuk, és a rizzsel együtt olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük egy és háromnegyed bögre vízzel. Megsózzuk és beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a mazsolát. Lefedve, kis lángon megpároljuk. Miután a tök megsült, a húsát egy kanállal kissé a széléhez nyomjuk, hogy minél nagyobb hely legyen a rizsnek. Legvégül a forró rizsből kiszedjük a fűszereket, villával összekeverjük és beletöltjük a tök belsejébe.
A tetejét megszórjuk apróra vágott rozmaringlevelekkel.
Kitűnő egytálétel, szárnyas húsok mellé illik köretnek.

Sütőtökös baklava

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 2 nagy csomag réteslap,
  • 1 kg sütőtök,
  • 30 dkg darált dió,
  • 20 dkg méz,
  • 20 dkg Rama sütőmargarin

A sütőtököt félbevágjuk, és meleg sütőben puhára sütjük. Kikaparjuk a húsát, és a méz felével összepürésítjük. (Jól kenhető sütőtökkrémet kapunk.) A Rama margarint felolvasztjuk és összekeverjük a maradék mézzel. Egy magasabb tepsi aljára legalább öt réteslapot teszünk úgy, hogy közben mindegyiket megkenjük mézes Rama margarinnal (praktikus ecsettel végezni). Rákenjük a sütőtökkrémet, megszórjuk dióval, majd újabb két lap következik, Rama margarinos mézzel megkenve. Majd újabb sütőtökkrém és dió.
Ezt  addig ismételjük, míg az összes hozzávaló elfogy.
A tetejére legalább 6-8 réteslap kerüljön, szintén megkenve Rama margarinos mézzel. Finoman összepréseljük, és még sütés előtt, a tepsiben felszeleteljük. Először négyszögekre, majd azokat átlósan félbevágva, három-szögekre vágjuk.
180 fokra előmelegített sütőben jó egy óra alatt megsütjük.
A RECEPTET A RAMA TÁMOGATTA.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Tamással sülve-főveA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Zséda – A várakozás  is ünnep
  • Dr. Zacher Gábor: „A feleségem a fék”
  • Nőnek lenni – nem mindenütt jó
  • Salzburg, puncs, csoki
  • Domján Edit (1932–1972)
  • Énekszó vagy háttérzene?
  • Anya, Anya, most mi leszünk a Jézuskák!
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top