Aktuális

Befellegzett Icának és Katinak? Itt a C-lista

Ica, Kati, fürdősó és társai egytől egyig úgynevezett dizájnerdrogok, amelyeknek egy részét legálisan lehet beszerezni. A kormány új tervezete vajon képes megoldani a problémát?

Befellegzett Icának és Katinak?  Itt a C-listaC-lista: ez a neve annak a bő listának, amely az élvezeti szerként szóba jöhető alapvegyületeket tartalmazza, így aztán hiába módosítanak a drog összetételén, a szerrel történő bármilyen tevékenység büntethető lesz. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a tiltólistás anyagokat úgy alakították át, hogy a hatásukat ne befolyásolják, és ne legyenek illegálisak. A vegyészek ezért soha nem látott szorgalommal állították elő a Kati, Ica és egyéb dizájnerdrogok különböző változatait. Így került fel a palettára például a MDVP, amelyet mostanában a heroinisták használnak, mivel sokkal olcsóbb és a jelenlegi szabályok miatt jóval könnyebb hozzájutni, mint az ismert gyilkos szerhez. De tinédzserek, diákok, bárki vehetett a legkülönfélébb anyagokból próbaadagot a neten, hogy aztán a diszkóban kábuljon el tőle – akár eszméletvesztésig. A baj „csak” az, hogy amíg a heroin szervezetre gyakorolt hatását ismerik, addig az új cuccról alig van információ. „A dizájnerdrogokkal az az egyik legnagyobb baj, hogy a hatásukat nem pontosan ismerjük, nem tudjuk, milyenek az elvonási tünetek, és azt sem, hogy mennyire gyorsan válnak függővé a fogyasztók – nyilatkozta lapunknak dr. Zacher Gábor toxikológus. – Akár azt is mondhatnám, hogy engedély nélküli emberkísérletek zajlanak.”

Drogok számokban

Magyarországon egy átlagos hétvégén mintegy 350 ezer ember használ valamilyen pszichoaktív szert, évente 45 millióra tehető a szerhasználat.

Évente mintegy ötezer rendőrségi eljárás indul drog miatt, és körülbelül ötszázan kerülnek kórházba szerhasználat következtében.

Ez az egyetlen megoldás?

Befellegzett Icának és Katinak?  Itt a C-listaA C-lista ugyan nem a legjobb megoldás, de több, mint a semmi. „Szerintem, ha egy gyerek már nem tudja megrendelni a neten a napi adagját, hanem el kell érte mennie a Keletihez, akkor talán nem is lesz neki annyira fontos” – érvelt Zacher doktor. Az alkalmi fogyasztók ugyanis elég lusták, ezért náluk ez az intézkedés talán sikerese lehet. A TASZ kicsit máshogy látja helyzetet. „Mi február 23-án kaptuk meg a tervezetet, amelynek véleményezésére egy napot hagytak nekünk. Bár ez a lista nem idegen tőlünk, azért van néhány olyan pontja, amit vitatnánk – magyarázta Sárosi Péter. – Egyrészt olyan, mintha egy kémiakönyvet lapoznánk, tele olyan adattal, amit csak szakemberek értenek, ez pedig nehezítő tényező lehet, másrészről pedig a lista még önmagában kevés, sokkal több drogbevizsgáló laborra és prevenciós kampányra lenne szükség, ugyanis nemcsak a kínálat, hanem a kereslet csökkentésére is gondolni kell.”

Ha bevizsgáltatod, akkor már büntethető vagy?

A jelenlegi törvények szerint mindenki, aki akár legkisebb mennyiségű drogot tart magánál, büntethető, ez pedig problémát jelenthet akkor, ha mondjuk valaki a gyerekénél talált furcsa kristályos cuccról szeretné kideríteni, hogy mi is az valójában. Jelenleg nem megoldott, hogy anonim módon történjen a dolog, és elég kevés olyan labor működik az országban, ahol végeznek ilyen elemzéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top