Aktuális

A legegyszerűbb megtakarítási termékek

Amennyiben pénzünket a legegyszerűbb megtakarítási termékek valamelyikébe fektetnénk, akkor is számos szempontot kell mérlegelnünk. Útmutató a választáshoz…

A legegyszerűbb megtakarítási termékekA legegyszerűbb megtakarítási termékek a bankbetét és az állampapír – magyarázta Breznay Endre, a Takarékbank Pénz- és Tőkepiaci Üzletágának igazgatója.

Bankbetét vagy állampapír?

Számos egyéni paramétertől függ, hogy egy ügyfélnek melyik befektetési forma a legmegfelelőbb. Mindig vizsgálni kell az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságát, a pénzügyi helyzetét, hogy milyen befektetési időtávon gondolkodik, valamint a befektetési céljait – sorolta a szakember.

A bankbetét kockázata szinte nulla, hiszen – amennyiben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betétről beszélünk – tőkegarantált, és ha a lekötés alatt nem töri fel az ügyfél, akkor kamatgarantált is. A minimális kockázatot a lejárat előtti betétfeltörés jelenti, hiszen ilyenkor a kamat egy jelentős része elvész. Minimálisan meghatározott ajánlott befektetési időtávról ennél a terméktípusnál nem beszélünk, hiszen a néhány hetestől a többéves lekötésig léteznek konstrukciók, és alapvetően ugyanazt tudják. Mindezek alapján a bankbetét egy stabil és kiszámítható befektetési forma, alacsonyabb kamattermelési képességgel. Rövid, esetleg középtávú tartalékképzésre tökéletes, hiszen szabadon hozzáférhető, viszont a hosszabb távú megtakarításokhoz eltérő befektetési termékeket javasol a Takarékbank szakértője..

Az állampapír szintén tőke- és hozamgarantált, amennyiben az ügyfél a lejáratig megtartja a papírt. Ráadásul az állampapírok az állam által garantáltak, ami nagyon erős biztonságot jelent. Viszont az állampapír-piaci hozamok folyamatosan változnak, ami befolyással van a papír árfolyamára, így az ügyfél árfolyamkockázatot vállal, ha futamidő alatt adja el az állampapírját. Ilyenkor az árfolyamváltozástól függően vagy árfolyamnyereséget vagy árfolyamveszteséget realizálhat. Az állampapírok ajánlott befektetési időtávja alapvetően a lejáratukig szól. Amennyiben az ügyfél pl. féléves időtávra keres befektetési megoldást, úgy 6 hónapos hátralévő futamidejű papírt érdemes választania, mivel ekkor – fent leírtak miatt – kizárja az árfolyamkockázatot. Az állampapír sok szempontból nagyon hasonlít a bankbetétekhez, bár a lekötési időszak szempontjából jóval szélesebb palettáról választhat az ügyfél. Kiemelkedő hozamot nem produkál, viszont mivel hosszabb papírok is léteznek, ezért akár többéves lekötés esetén is igénybe vehető.

Ne tegyünk fel mindent egy lapra!

Amikor az egyes szolgáltatók által kínált megtakarítási termékek közül választunk, érdemes megvizsgálni a termékkel kapcsolatos költségeket – számlanyitási, számlavezetési díj, tranzakciós díjak, egyéb feltételek –, a termék likviditását – például, hogy szabadon visszaváltható-e a termék a futamidő alatt anélkül, hogy tőkevesztést szenvednénk el –, illetve a termékre vonatkozó garanciákat, a termék kockázatát és az ajánlott befektetési időtávot is.

Örök érvényű szabály, hogy sose tegyük fel minden pénzünket egy lapra. Mindig érdemes portfólióban gondolkodni. Breznay Endre általában olyan portfólió kialakítását tartja előnyösnek, amelyben egyaránt helye van a bankbetétnek, a befektetési alapoknak és a kötvényeknek. Abban, hogy ezek a portfólióban milyen arányt képviseljenek, illetve melyik befektetési alap felel meg az elképzeléseinknek, a bankfiókokban is segíthetnek nekünk. Érdemes tehát diverzifikálni, azaz több termékbe fektetni, több lábon állni, mivel ezzel kiegyensúlyozhatjuk a hozamokat, és  csökkenthetjük a megtakarításunk kockázatát – tanácsolta a szakértő.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információ:  www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top