Aktuális

3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tészták

Már gyerekként is imádtam a paradicsomot. Paradicsomleves betűtésztával, bazsalikomos-paradicsomos spagetti, paradicsomlé csak úgy magában. Leginkább azonban úgy ízlett (és ez így van a mai napig), amikor a bokorról letéptük, a pólónkba töröltük, és beleharaptunk. Azt a friss, zamatos paradicsomízt szerintem csak a házilag termesztett paradicsomoknál érezhetjük, ezért minden évben termesztünk paradicsomot az óvoda kiskertjében is.

Ritkán jut be a konyhára a termés, az apró praclik már korábban leszüretelik… Munkám során viszonylag sok gyerekkel hoz össze a sors, és az a tapasztalatom, nemigen akad olyan lurkó, aki ne kedvelné a paradicsomos tésztát. Ez a fogás az, amit rendkívül sokszínűen el lehet készíteni, jól variálható, illetve elég jól bírja azt is, ha olyan zöldségeket is „elrejtünk” benne, amit a gyerekek különben nem hajlandóak megenni. Ismét a botmixert, hű konyhai segítőnket hívjuk segítségül, hogy gazdagítsuk a szószt, és a „nemszeretem” zöldségeket már el is fedi a paradicsom élénkpiros színe. Ajánlok néhány tápláló és finom paradicsomos tésztát, amit a család minden tagja szeretni fog!

3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tésztákZöldséges fusilli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg fusilli (orsótészta),
  • 1 fej hagyma,
  • 2 kisebb padlizsán,
  • 2 darab salátacukkini,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 2 doboz hámozott, darabolt paradicsom (80 dkg),
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • 2 ág friss kakukkfű,
  • 10 dkg parmezán sajt

A tésztához felteszünk sós vizet forrni. A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. A cukkinit és a padlizsánt megmossuk, végeiket levágjuk, majd a cukkinit almareszelőn lereszeljük, a padlizsánt pedig kis kockákra vágjuk. Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, ebbe öntjük az olívaolajat, majd (mivel az olaj rögtön felveszi a serpenyő hőmérsékletét) hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és megfonnyasztjuk. Beletesszük a cukkinit és a padlizsánt, belereszeljük a fokhagymát, és ráöntjük a paradicsomot. Addig főzzük, míg besűrűsödik, ekkor sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel turmixoljuk. Ha szükséges, a tészta főzőlevével hígítjuk a mártást, és morzsolt kakukkfűvel ízesítjük. A tésztát a dobozon megadott ideig főzzük, majd leszűrjük, összeforgatjuk a szósszal, és parmezánt reszelünk a tetejére.

3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tésztákSpagetti mini húsgombócokkal és sült paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma,
  • 50 dkg darált marhahús,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 tojás,
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa,
  • só, frissen őrölt bors,
  • kevés vaj,
  • 1 doboz hámozott, darabolt paradicsom (40 dkg),
  • 6 evőkanál reszelt parmezán,
  • 20 darab koktélparadicsom (fürtös),
  • kevés olívaolaj,
  • 40 dkg spagetti

A húsgombócok összeállítása: A hagymát finomra vágjuk, és összekeverjük a darált hússal, valamint a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, majd kézzel mini golyókat készítünk belőle. Egy kerámiatálat kivajazunk, ebbe tesszük a gombócokat. A konzerv paradicsomba reszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, és a mini húsgombócokra öntjük. 200 fokon 25 percig sütjük. A friss koktélparadicsomokat egészben meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokon 15 perc alatt „megrottyantjuk” őket a sütőben. A spagettit sós, forrásban lévő vízben a dobozon megadott ideig főzzük, majd leszűrjük. Ezután a paradicsomos húsgombócokkal elkeverve, a sült paradicsomokkal együtt tálaljuk, szórhatunk rá parmezánforgácsokat is.

Gombás-csirkés lasagne

3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tésztákHozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg csirkemellfilé,
  • 2 fej hagyma,
  • kevés olívaolaj és vaj,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 30 dkg barna csiperke,
  • só,
  • bors,
  • friss oreganó és bazsalikom,
  • 2 doboz darabolt, hámozott paradicsom (80 dkg),
  • kb. fél doboz lasagnelap (25 dkg),
  • 15 dkg parmezán sajt

A besamelmártáshoz:

  • 8 dkg vaj,
  • 4 dkg liszt,
  • 8 dl tej,
  • só, bors, szerecsendió

Vastag falú serpenyőbe olívaolajat öntünk, és üvegesre pároljuk rajta a megtisztított és finomra vágott hagymát.
A fokhagymát ráreszeljük és megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkehúst. Megpirítjuk, és hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a paradicsomot, ízesítjük oregánóval, bazsalikommal, és felforraljuk. Takarékra vesszük, és kb. 30 percig főzzük. Közben összeállítjuk a besamelt: megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, átpirítjuk, majd lehúzzuk a lángról, apránként hozzáöntjük a tejet, és visszatéve a lángra, besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Amikor minden kész, kivajazunk egy tűzálló tálat. Először a besamelből teszünk az aljára, erre rányomkodjuk a teljesen nyers tésztalapokat, majd jön egy réteg húsos-gombás töltelék. Erre megint besamel, tészta és hús-gomba kerül, addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Arra figyeljünk, hogy a tetejére tészta, arra pedig besamel kerüljön. A parmezánt lereszeljük, és a tetejére szórjuk. 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tésztákA legfrissebb szám tartalmából: 

  • „Ma már inkább férjre, gyerekre vágyom”
  • 3 szuper fogás gyerekeknek – paradicsomos tészták
  • Egyéjszakás kalandnak indult…
  • Kézcsók a krokodilidomárnak
  • Sikeresek, szépek… és sérültek
  • Szexualitás kamaszkorban – fontos tanácsok szülőknek
  • Amikor nincs több haladék, az öregedés megkezdődik

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top