Aktuális

Szökőkútba szórhatják Pécsett a hamvakat

Mindenszentek napján avatják fel a pécsi köztemető új szórókútját.

Forrás: pécs.hu
Forrás: pécs.hu

Idehaza még kevéssé elterjedt, néhány temetőben azonban már működő szökőkút arra szolgál, hogy a hamvakat abba szórják a hozzátartozók, és zene mellett így helyezzék örök nyugalomra szerettüket. A pécsi sírkertben egy tér közepén áll a Zsolnay-gyár által díszített kút – írja a pécsma.

A tapasztalatok szerint évről évre nő a hamvasztásos temetések száma, miközben kevesebb a koporsós búcsúztatás. Ma már szeretnék megadni a módját, különlegessé tenni a hamvasztásos temetést is, ezzel együtt megváltoztak a szokások: a fiatalok helyett ma már csak az idősebb korosztály jár ki a sírkertbe. Erre reagálva hozták létre a díszkutat.

A pécsi temető tervei szerint várhatóan csak egy nagyobb üveglapra gravírozzák majd fel az elhunytak nevét. (Nagy-Britanniában egyébként már létezik az interaktív sírkő.) A szökőkutat idén már nem indítják el, a közelgő tél miatt. Jövő tavasszal lehet majd először igénybe venni Pécsett ezt a temetkezési formát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top