Aktuális

Budapesten is lesz pop-up üzlet hajléktalanoknak

Az egyik fővárosi egyetem diákjait olyannyira megérintette a Street Store nevű jótékonysági akció híre, hogy elhatározták: itthon is létrehoznak egy hasonlót.

Ahogy arról a napokban bloggerünk beszámolt: nemrég egy új, egészen különleges kezdeményezés indult útjára Dél-Afrikából. A Street Store nevet viselő jótékonysági akció célja az, hogy a hajléktalanok is pontosan ugyanúgy juthassanak ruhadarabokhoz, akárcsak azok az emberek, akiknek van fedél a fejük felett. Az egyetlen különbség csupán a helyszínt tekintve van, ugyanis a dolog – ahogy az a nevében is benne van – nem egy plázában vagy bevásárlóközpontban, hanem az utcán zajlik.

Segítők is csatlakoztak

Budapesten is lesz pop-up üzlet hajléktalanoknakA dél-afrikai pop-up boltok létrejöttének hamar híre ment a világban, amelynek eredményeképp hamarosan több európai országban indulnak, vagy éppen indultak már ugyanilyen jellegű akciók. Nemsokára minden bizonnyal Budapest is részese lesz ennek a nemes célt szolgáló vállalásnak. Egy diák az Eötövös Loránd Egyetem Társadalomtudományi Karán tudomást szerzett a Street Store-ról, és elhatározta, hogy – ha törik, ha szakad – ő is létrehoz egy hasonlót Magyarországon.

Mint mondja: tisztában van vele, hogy a megvalósítás során lesznek kisebb-nagyobb nehézségek, ő azonban bízik, sőt mi több: biztos a sikerben. “Az egyik barátnőm küldte át a közösségi oldalon az egyik külföldi boltról szóló cikket, és én azonnal beleszerettem ebbe a kezdeményezésbe. Utána jobban is utánanéztem a dolgoknak, tudtam, hogy nálunk még nincs ilyen, úgyhogy azt gondoltam: miért ne lehetne?” – mondja Urbanovszky Móni.

A szociális munkásnak készülő lánynak nem egyedül kell megbirkóznia a feladattal, négy csoporttársát is sikerült maga mellé állítania. Mint mondja: nagyon örül a segítségnek, azt azonban elszomorítónak tartja, hogy a közel hatvan ember közül mindössze ennyien voltak hajlandóak időt szentelni erre. “A héten ültünk le beszélgetni, ötletelni azokkal, akik csatlakoztak. Kevesen vagyunk, de hatékonyak. Mindenkinek volt valami jó meglátása, elképzelése. Néhány napja már fel is vettük a kapcsolatot a kezdeményezés megálmodójával, valamint egy használt ruhákat árusító céggel, ugyanis akkor tudunk a leghatékonyabban segíteni, ha minél több adomány áll rendelkezésünkre” – magyarázza Móni.

Adminisztráció és emberismeret

A projekt résztvevői úgy gondolják, kezdetnek elindítanak egy adománygyűjtő akciót egyikük édesapjának cégénél, hogy hamarabb tudjanak segíteni. Havonta egy hétvégét tenne ki ez a dolog, tehát nem egyszeri alkalom lenne, hanem folyamatos segítségnyújtás. “Miután megvannak a működéshez szükséges dokumentumok, iratok, nyomtatunk magyar óriásplakátokat, szépen felakasztjuk a ruhákat, és már jöhetnek is válogatni az emberek” – mondja Móni, aztán elgondolkodik rajta, hogyan oldják majd meg, hogy a ruhák valóban a rászorulókhoz jussanak. “Kiteszünk egy feliratot erről, mindig ott leszünk a »boltban«, és az emberismeretünkre hagyatkozunk majd” – mosolyog a fiatal lány, aki úgy véli, pozitív hozzáállás és tettrekészség kell csupán ahhoz, hogy a semmiből létrehozzanak egy igazán jó dolgot.

Budapesten is lesz pop-up üzlet hajléktalanoknak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top