Aktuális

Milliókból építenek békaátjárókat az erdeinkben

Még mondják, hogy a kicsi nem számít! A Bükkben és a Mátrában most terelőfalakat és átjárókat építenek – békáknak. A Bükki Nemzeti Park több mint 322 millió forintot költ erre a célra uniós és állami pénzből.

Évről évre több ezer kétéltűt gázolnak el a járművek a Bükkben és a Mátrában, miközben az állatok vermelőhelyük és peterakó helyük között vonulnak. A szaporodási lehetőségtől ily módon többé-kevésbé megfosztott, tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományának gyors csökkenése, majd összeomlása egy idő után elkerülhetetlenné válik – írja a Bükki Nemzeti Par Igazgatósága, és szeretné megakadályozni valamilyen módon a nagyarányú pusztulást. Ezért három új beruházást kezd, illetve egy már meglévő terelő- és átjárórendszert egészít ki.

A nemzeti park működési területén leginkább a barna varangy, az erdei béka, a gyepi béka és a zöld varangy kerül vándorlások során az autók kerekei alá, és pusztul el. Az évi több ezer elgázolt állat természetvédelmi értéke tízmilliós nagyságrendű.

A legkritikusabb útszakaszokon – a Varbói tó mentén, a mátrai Sas tónál, a hasznosi víztározónál – most különböző, a tájba illő terelőket és átjárókat építenek, míg a bogácsi tónál a már létező rendszert újítják meg.

A beruházások várhatóan a jövő év március végéig befejeződnek: onnantól lesznek nagyobb biztonságban a békák – és ezzel persze a következő békagenerációk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top