Aktuális

Pedagógusok – ki kapjon ajándékot?

Év vége, évzáró, ajándékozás a tanároknak... Nemrég a témában megjelent cikkünk bloggerünket is arra sarkallta, hogy leírja a véleményét.

Ma reggel találtam egy cikket fél kómában a Nők Lapja oldalán, és amit ott olvastam, attól egyből kipattantak a szemeim, és körülbelül olyan düh forrott fel bennem, mint a cikk írójában.

Eszméletlen, hogy az SZMK (szülői munkaközösség) kiknek nem akar vagy esetleg éppen, hogy AKAR ajándékot venni. Amikor eljön az év vége, számba veszik azon tanárokat, akiknek munkáját meg akarják köszönni egy tárgyi ajándék formájában.
Nos!  Kétféle probléma léphet fel ilyenkor, de helyenként akár több is:

1. Ki kapjon?
2. Mit kapjon?

A “Ki” kérdésbe belekerülnek azon tanárok, akik amolyan mellékszereplők voltak (fél vagy csak 1 évig tanítottak)  a gyermek életében, és természetesen előttük, a sor elején áll az osztályfőnök és a főbb tantárgyak tanárai.
A “Mit” kérdésbe pedig, hogy ki milyen összegű ajándékot kapjon. Erre én 20 éves fejjel is tudom a választ: az osztályfőnök és a főbb tantárgyak (történelem, magyar, matek) tanárai valamivel értékesebbet, mint azok, akik csak amolyan fejezetek voltak az elmúlt évek során, vagyis akik már a gyerek nevére sem emlékeznek.

Én magam is szeretnék elmesélni most két történetet.  Az első az unokahúgom szülői értekezletén történt. Nekem kellett elmenni, és hát nagyjából tudtam, mire számíthatok, de tévedtem!
Fél óra múlva jöttem rá, hogy az az ember, aki a legjobban visít a szülőin, az az SZMK vezetője. Fogtam is a fejem rendesen, mikor felvetette, hogy a ballagási ajándékozásból nem akarja kihagyni az ALSÓS tanár néniket, mert hát az ő munkájukat is meg kellene köszönni.
Na már most, mikor onnan az akkor apróságok elmentek felső osztályba, akkor meg lett köszönve a munkájuk. Miért kellene még egyszer? Az elmúlt 4 év után semmit nem kell nekik megköszönni, mert nem tettek már ezekért a gyerekekért semmit.
Kicsit fejben tovább vittem a gondolatot, hogy ha ez a drága anyuka az alsós tanár néniknek is ajándékot akar venni, akkor miért nem battyog át ennyi erővel a szomszédos óvodába vagy bölcsődébe, és köszöni meg az ottani gondozónők munkáját is!
Felső osztályból, vagyis 8. osztályból ballag a gyereke, evidens, hogy akkor csak azokat tanárokat ajándékozom meg, akik az elmúlt 4 évben hozzájárultak ahhoz, hogy a gyermek sikeres év végi vizsgát tett, és szép bizonyítvánnyal zárt.

A másik, igazán felháborító, történetet a Demetria blogon olvashatod!

Pedagógusok - ki kapjon ajándékot?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top