Aktuális

Most te is tehetsz azért, hogy ne farostlemezből eszkábált hangszeren játsszanak a magyar gyerekek

Használt, kinőtt, megunt hangszereket gyűjt rászoruló családok gyerekeinek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Symphonia Alapítvánnyal közösen az ország 15 általános iskolájában indított zenepedagógiai programot elsősorban rászoruló családok gyermekeinek. A Szimfónia Program célja nem a tehetséggondozás, hanem az esélyteremtés, a leszakadó közösségekben élő gyerekek felemelése, integrálása. A közös zenélés sikerélményt ad, megvalósítható célokat tűz a gyerekek elé, és rendszerességre szoktatja őket, ahogy azt egy dél-amerikai szegénynegyed példája is gyönyörűen szemlélteti, ahol szemétből épített hangszerek változtatták meg az ott élő gyerekek életét.

A monori romatelepen már működik

A nyomortelepeken élő gyerekek felemelését célzó zenepedagógiai módszer El Sistema néven negyven éve Venezuelából indult útjára. Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat vezette be 2013 augusztusában kísérleti jelleggel a monori romatelepen. Az első időben itt sem jutott mindenkinek igazi hangszer, farostlemezből kivágott, házilagos készítésű hegedűkkel is gyakoroltak.

A kísérleti időszakban hetven gyerek jelentkezett a monori telepen. A nagyobbak egy év alatt ötven dalt tanultak meg, és eközben az iskolai eredményeik is számottevően javultak. Az első koncertet két hét után tartották a telep közepén, addigra a gyerekek megtanultak egy-két hangot tisztán játszani. A zenetanárok játszották a dallamot, melybe mindenki akkor kapcsolódott be, amikor az általa ismert hang következett, a szülők, járókelők pedig hitetlenkedve hallgatták a műsort. 

A Magyarországon most induló zenepedagógiai módszerhez kapcsolódó akció támogatói között ismert művészek is felbukkannak, az elsők között ajánlotta fel támogatását Kocsis Zoltán, Demjén Ferenc, Szenthelyi Miklós és Mága Zoltán. A hangszereket előzetesen egyeztetett helyszínen veszik át a szeretetszolgálat munkatársai, a felajánlásokat a hangszer@maltai.hu e-mail címen, vagy munkaidőben a (061) 391 4730-as telefonszámon fogadják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top