Aktuális

Magáncsőd: hétfőn kezdik a csődbiztosok képzését

Szeptember 1-jén indul a Családi Csődvédelmi Szolgálat, melynek leendő munkatársait augusztus 10. hétfőtől kezdik kiképezni.

A csődbiztosok a jogi és technikai ismeretek mellett elsajátítják az elektronikus ügykezelői rendszer működését, melyet munkájuk során használniuk kell.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a magáncsőddel kapcsolatos információkat, segédleteket egy központi internetes honlapon fogják a lakosság számára közzétenni. Az adósságrendezési eljárással kapcsolatos előkészületek folyamatosan zajlanak, a kormány döntött a Családi Csődvédelmi Szolgálat központi és területi szerveinek létesítéséről, melyek felállítása megindult – írja az mno.hu.

Magáncsőd: hétfőn kezdik a csődbiztosok képzését

Nem mindenki jelenthet magáncsődöt

A három hét múlva startoló családi csődvédelmet egyelőre azok az adósok vehetik majd igénybe, akiknek lakhatása forog kockán, a többi adós csak egy évvel később élhet a magáncsőd intézményével.

Az Országgyűlés június végén fogadta el a magáncsődöt bevezető törvényt, amely a szakértők szerint a jelenlegi bírósági végrehajtáshoz képest méltányos az adóssal szemben, a fő hitelezőként eljáró bankoknak viszont nagy költséget jelent, és pluszmunkaerőt igényel.

Csődvédelmi Kisokos

1. Önkéntesen igényelhető.
2. Szeptember 1-jétől a nem fizető jelzáloghitelesek, 2016. október 1-jétől bárki igénybe veheti.
3. Az igényelheti, akinek egy vagy több, 90 napja lejárt, 2-60 millió forint közötti hiteltartozása van.
4. Csak akkor jár, ha az adós a tartozás legalább 80 százalékát elismeri, és az összeg nem haladja meg vagyonának kétszeresét.
5. A csődvédelem alapesetben 5 évre szól, de meghosszabbítható 7 évre. Egy személy a csődvédelmet csak egyszer veheti igénybe.
6. A csődvédelem időszaka alatt az adós kevesebbet törleszt annál, amennyit kellene. A csődvédelem lejártakor a megmaradt tartozást elengedik.
7. Amennyiben az adós bármilyen formában csal, örökre kizárják a csődvédelemből.
8. A csődvédelem alatt az igénylő és a vele egy háztartásban élők pénzköltéseit a csődgondnok felügyeli.

 

A jogszabály viszonylag szigorú belépési feltételeket szab, így nem tudni, pontosan hány adósnak jelent majd segítséget, de még a bizakodó becslések szerint sem rendezi a devizahitelesek problémáját. A védelem célja megakadályozni, hogy a bajba került adós ingatlana végrehajtás alá kerüljön, az adóst pedig kilakoltassák. Az adósság átrendezésével a hitelező is pénzhez juthat, emellett a hitelező ügyfelének érdekeit is szem előtt tartják.

További magáncsőd témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top