Aktuális

Így ne legyél rasszista!

Bloggerünknek elege lett abból, hogy jó néhány cikkíró és hozzászóló komoly hibákat ejt a témában, ezért tiszta vizet önt a pohárba.

Ha egy színes bőrű (fekete) illetőről van szó, akkor rendszeresen azt olvassuk, hogy afrikai. Esetleg valahol mellékesen meg van említve, melyik országból származik az illető, de a lusta újságírás nyilvánvaló az egész cikkben.

Ezzel szemben nem úgy utalunk egy holland származású illetőre, hogy európai. Egy chilei személyt nem úgy írunk körbe, hogy dél-amerikai. Az oroszokat meg még véletlenül sem nevezzük ázsiaiaknak. Nyilván Ausztrália kivétel, velük könnyű dolgunk van. De jó!

Kedves lusta újságíró! Afrika egy hatalmas kontinens.

 A kontinensen sok különböző népcsoport, állam és törzs él. Ezen embereket ugyanúgy megilleti a pontos megnevezés, mint egy magyar személyt.

És kedves hozzászólók! Tessék óvakodni az általánosító “Ennyit Afrika kultúrájáról!” típusú megjegyzésektől, mert ezzel csak saját szűklátókörűségedet árulod el. Na meg rejtett rasszizmusodat. Mert annak is van több formája, mint azt az Everyday racism project is bemutatja. Nemcsak a szemet szúróan nyilvánvaló dolgokra kell odafigyelni és orvosolni, hanem a mindennapokban elejtett meggondolatlan megjegyzéseket is.

Így ne legyél rasszista

Szóval, első lépésben igyekezz nem mindenkit egy kalap alá venni!

 Vedd a fáradságot, hogy utánanézz dolgoknak! Nyilván ha nem tudod az országot, ahonnan az illető származik, akkor belőheted általánosan is, de képzeld, vannak amerikai és európai feketék is! Mert egy harmadik generációs bevándorlót már nem nevezhetsz afrikainak.

Afrika nem egy ország. Tehát ahogy megnevezed a pakisztáni, orosz és kínai személyt is, ugyanúgy illik megnevezni a ghánai, egyiptomi vagy dél-afrikai illetőt.

Egyéb esetekben, ha megpróbálsz leírni egy helyzetet, vagy elmesélni egy történetet, akkor szánj két percet bizonyos dolgok mérlegelésére! Ha mondanivalódban nem játszik döntő szerepet az illető bőrszíne, akkor nem fontos megemlíteni. Pl. lehet az piros pulcsis hölgy, és nem az a fekete nő, aki ott áll.

Folytatás a Világszemle blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top