Aktuális

3 ok, amiért minden héten hosszú hétvégének kellene lennie

A háromnapos hétvégék a dolgos embernek olyanok, mint egy könnyű szellő, amitől újra lélegezni tud. Azok az extra órák nagyon kellenének sokkal gyakrabban nemcsak a léleknek, hanem az egészségünknek és a munkabírásunknak is.

1. Ha egész évben röpke vakációkat tervezgethet és valósíthat meg, az növeli a dolgozó elégedettségét

A munkahelyi boldogságszintet azzal növelhetnék, ha gyakrabban küldenék hosszú hétvégére az alkalmazottakat. A Stress and Health újságban publikált tanulmány szerint azok a dolgozók, akik ilyen rendszeres pihenést iktattak be az év során, nemcsak nyárra hagyva a nyaralást, arról számoltak be, hogy kevesebbet voltak betegek és sokkal jobban érezték magukat a munkahelyükön. Minél többször ki tudtak szakadni a munkájukból pár napra, annál nyugodtabbak és elkötelezettebbek lettek a munkahelyük iránt.

Figyelmeztetés a krónikus e-mailnézegetőknek: a tanulmányban azt is leírták, hogy azok a résztvevők, akik folyton ellenőrizték a levelezésüket, sokkal kevésbé tapasztalták a pár napos kimenő előnyeit.

3 ok, amiért minden hétvége hosszú hétvége kellene legyen

2. A túl sok munka veszélyes az egészségedre

A tested is kizsigerelődik, ha az estéidet és a hétvégéidet is munkával töltöd. Főleg igaz ez arra az esetre, ha amúgy épp hosszú hétvégi pihenőn vagy, és mégis dolgozol. Egy tanulmány szerint azok az alkalmazottak, akik heti 55 órát vagy többet dolgoznak, 33 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak agyvérzést és 13 százalékkal nagyobb az esélyük egy jó kis szívrohamra. Ez a veszély jelentősen lecsökken, ha megmaradunk a heti 40 órás munkánál.

3. Egy négynapos iskolahét jobb tanulóvá teszi a gyerekeket

A rövidebb munkahét nemcsak a dolgozókra, hanem a gyerekekre is jó hatással lenne. Georgiában végezték azt a kísérletet, amiben általános iskolások vettek részt egy négynapos iskola programban. Mérhetően magasabb matekeredményeket értek el, mint a másik, ötnapos csoport. A kutatók azt találták, hogy ha egy hétköznapot meghagytak a gyerekeknek az ügyeik intézésére – mint fogorvoshoz, szemészhez menni stb. –, azzal megszabadították őket a hiányzás miatti lemaradás okozta stressztől.

Tessék, a háromnapos hétvégék jót tesznek boldogság, tanulás, egészség szempontjából is. Egy nem túl távoli jövőben, reméljük, megvalósul, hogy így élhessünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top