Aktuális

A magyar hatóságok felkészültek egy biológiai terrortámadásra

Ha Magyarországot biológiai terrortámadás érné, a hatóságok minden tekintetben fel vannak készülve annak beazonosítására és elhárítására.

Felkészültek a magyar hatóságok egy esetleges biológiai terrortámadásra, a katasztrófavédelem például képes a veszélyes anyagokat azonnal felmérni és napi több százezer liter ivóvizet biztosítani olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a lapnak elmondta: egy vegyi támadás idején a hatóság azonnal képes lenne országszerte egyidejűleg beavatkozni terepjárókra szerelt mobil laborjaival, amelyeknek eszközeivel több ezer vegyi-, vagy sugárzó anyag gyorsan beazonosítható, ennek ismeretében pedig a lakosság védelmében szükséges intézkedések is meghozhatók.

Emellett a Fővárosi Vízművekkel közösen kialakított víztisztító modullal akár napi 225 ezer liter szennyezett vagy mérgezett víz ivóvíz-minőségűre tisztítható jegyezte meg a helyettes szóvivő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lappal közölte, hogy minden jelenleg ismert veszélyes, vegyi vagy biológiai fegyverként is alkalmazható kórokozó kimutatására felkészült az Országos Epidemiológiai Központ, az úgynevezett Nemzeti Biztonsági Laboratórium pedig a legmagasabb biztonsági követelményeket is kielégíti, speciális védelmi rendszerekkel rendelkezik.

Még több cikk a témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top