Aktuális

Felfedezték a legnagyobb ismert naprendszert

Nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport felfedezte az eddig legnagyobb naprendszert, miközben a 2MASS J2126-8140 jelzésű bolygót vizsgálta.

A szakemberek először azt gondolták, a már hosszabb ideje vizsgált 2MASS J2126-8140 katalógusjelű bolygónak nincs csillaga, majd még őket is meglepte, amikor azt tapasztalták, az égitest egy tőle nagyjából egybillió kilométerre lévő vörös törpe (TYC 9486-927-1) körül kering.

A bolygó és csillaga közötti távolság hétezerszerese a Föld-Nap távolságnak a brit Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában közölt tanulmány szerint. A hatalmas távolság miatt közel egymillió év alatt kerüli meg a 2MASS J2126-8140 a csillagot.

Az újonnan felfedezett naprendszer majdnem háromszor nagyobb az eddig ismert legszélesebb bolygó-csillag távolságnál. “Nagyon meglepett bennünket, amikor ilyen kistömegű objektumra bukkantunk ilyen messze álló csillaggal” – mondta Simon Murphy, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

A legnagyobb naprendszert a 2MASS J2126-8140 bolygó vizsgálata közben fedezték fel
A legnagyobb naprendszert a 2MASS J2126-8140 bolygó vizsgálata közben fedezték fel

Az eddig ismert legnagyobb naprendszer felfedezői egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik a Naprendszerhez közeli fiatal csillagokat és barna törpéket tanulmányozzák. A 2MASS J2126-8140 jelzésű gázóriás, amely méretét tekintve nagyjából tizenötszöröse a Jupiternek, amely Naprendszerünk legnagyobb bolygója, és amelyre 20 éve szálltunk le, csupán egyike a kutatók által vizsgált több ezer égitestnek.

A csillagászok már azt is igazolták, hogy a magányos bolygó és a TYC 9486-927-1 jelzésű csillag is ugyanakkora távolságra, nagyjából 100 millió fényévnyire található a Földtől. Mindkét égitest  mozgását megvizsgálták, ez megerősítette a közöttük lévő kapcsolatot. A szakemberek a számítások alapján úgy vélik, a két égitest 10-45 millió évvel ezelőtt formálódhatott.

Fotó: IBTimes

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top