Aktuális

Jobban teljesítenek a 40 felettiek, ha csak 3 napot kell dolgozniuk

Egy 25 órás munkahét jó hatással lehet a kreativitásra és a produktivitásra is. Arról már nem is beszélve, hogy még a közérzetet is javítja.

“Ha a munkáltató azt szeretné, hogy 40 év feletti alkalmazottai is kihozhassák magukból a maximumot, mindenképpen érdemes csökkentenie a munkában töltött órák számát” – állítja az a frissen megjelent ausztrál kutatás, mely szerint a 40 felettiek kognitív képességei jelentősen javulnak, ha egy héten maximum 25 órát kell dolgozniuk. 

Az ausztrál kutatócsoport, élén Colin McKenzie professzorral, állításait egy olyan több évig tartó vizsgálatsorozatra alapozza, melyet 3000 férfi és 3500 női önkéntes közreműködésével végezték. A kutatás vezetője azt mondja, abban az esetben, ha a 40 feletti munkavállalóknak 25 óránál többet kellett dolgoznia, már jelentkezett a stressz káros hatása: az alkalmazottak teljesítménye jelentősen visszaesett.

McKenzie professzor a Times-nak elmondta, az, hogy egyre több országban folyamatosan tolódik ki a nyugdíjkorhatár, azt jelenti, hogy egyre többen dolgoznak majd idősebb korukban is. “Hogy hogyan teljesítenek majd az idősebb kollégák, nagyban függ attól, mennyit kell dolgozniuk. A munka kétélű fegyver: egyrészt jó hatással van az agyi aktivitásra, ám ha túlzásba visszük, jelentkezhetnek a stressz okozta panaszok, amik az esetek egy részében rontják a teljesítőképességet.”

Olvasson még többet a 40-esekről az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top