Aktuális

Leküzdenék a férfiak és nők közötti bérszakadékot

A nyilvánosság eszközével küzdenének a szakszervezetek az egyenlő bérekért. Méghozzá úgy, hogy listáznák az egyes szakmában dolgozó nők és férfiak fizetését.

Leszámolna a bérek körüli titkolózással a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) női tagozata és ehhez országos kampányt is indítanak – derült ki egy konferencián. A harchoz eszközként használnák fel azt a listát, amit férfiak és nők ugyanazon munkáért kapott fizetését gyűjti majd. Azért is kell rendet tenni, mert ellentmondó mértékű különbséggel számolnak az érintettek, 3,8-tól 31 százalékig terjedő statisztikák léteznek. 

Leküzdenék a férfiak és nők közötti bérszakadékot

Ezt a kereshető adatbázist később álláshirdetésekben lehetne alapul használni. Szorgalmazzák a szakszervezetek azt is, hogy álláshirdetéseknél legyen kötelező feltüntetni a kínált bért úgy, mint ahogy azt az unió egyes tagállamaiban kell. 

A szakszervezeti internetes bérbarométerhez eleinte önkéntes lenne az adatszolgáltatás, ám az 50-250 fő közt foglalkoztató cégeknek kötelező lenne az adatok megosztása, melynek elmulasztása munkaügyi bírsággal járna. Fény derült arra is, hogy nem csak nemek közti, hanem régiós különbségeket is le kell küzdeni, és rávenni a vállalatokat az együttműködésre. 

Szó volt még a minimálbér létminimumra emeléséről, amit a szakszervezetek már három éve szorgalmaznak, mint ahogy a személyi jövedelemadó egyszámjegyűre mérséklését is. 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top