Aktuális

650 gyerektől vették el a gyerekkorát Dél-Szudánban

Csak idén ennyi gyereket vettek fel soraikba különféle fegyveres csoportok – közölt elborzasztó statisztikát az UNICEF.

Szüntessék be a gyermekkatonák toborzásának illegális gyakorlatát – szólított fel az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), miután azt közölték, hogy az év eleje óta több mint 650 gyereket soroztak be a fegyveresek, összességében pedig több tízezer gyerek él veszélyben Dél-Szudánban.

Az UNICEF tavaly segítséget nyújtott Dél-Szudánnak ahhoz, hogy 1775 gyermekkatona szabadon bocsátását megszervezzék. “Attól tartunk, hogy jelenleg küszöbön áll a kiskorúak toborzásának fokozódása” – mondta dél-szudáni látogatását követően Justin Forsyth, a gyermekalap igazgatóhelyettese. 

A szegénységben élő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki Salva Kiir dél-szudáni államfő és alelnöke, Riek Machar csapatai között, amelyben több tízezren vesztették életüket, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. A múlt havi jubai és a legutóbbi események fényében félő, hogy újabb véres polgárháború törhet ki a világ legfiatalabb országában.

Az ENSZ becslései szerint a konfliktus kezdete óta 16 ezer gyereket soroztak be katonának, vagy vettek fel soraikba a fegyveres csoportok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top