Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

THM, ha ismered, akkor nem érhet meglepetés

Teljes Hiteldíj Mutató (THM) segít eligazodni, ez a mutató a hiteligényléshez fűződő díjak nagy részét tartalmazza, így pontosan megmutatja, hogy végső soron melyik pénzügyi intézménynek olcsóbb vagy a drágább a hitele.

Egy új ingatlan vásárlása nagyon komoly döntést igényel. Te is biztosan lázasan keresed a legjobb, legolcsóbb, legmegfelelőbb megoldást.

Első körben persze az ember mindig csak a kamatra fókuszál, hogy az ne legyen magas. Valójában azonban ahhoz, hogy tiszta képet kapj a THM-re kellene rákérdezni a bankokban.

THM, ha ismered, akkor nem érhet meglepetés

A THM, vagyis a teljes hiteldíjmutató az igazi irányadó. Ezt a mutatót a bankoknak/hitelintézeteknek fel kell tüntetni a jelzáloghiteleknél, a fogyasztási kölcsönöknél, de még a pénzügyi lízingeknél is, hiszen ebből tudhatjuk meg pontosan, hogy a tőke visszafizetésén kívül még milyen költségek várnak ránk.

Ha ezzel tisztában vagyunk, gyorsan el tudjuk dönteni, hogy a hitelünket hol éri meg a legjobban felvenni.

Mit mutat a THM?
A THM-ből megtudhatjuk a teljes hitelünk egy éves időszakra vetített százalékos értékét. Minél kisebb tehát a THM értéke, annál olcsóbb a kölcsönünk.

Ne feledjük azonban, hogy a pontos THM értéket csak a pontos futamidő és hitelösszeg ismeretében lehet meghatározni, tehát ezt akkor ismerjük meg a legpontosabban, ha a szerződésnél ellenőrizzük. A szerződésben szereplő THM ugyanis a tényleges költségünk.

THM, ha ismered, akkor nem érhet meglepetés

Mit foglal magában a THM?

A THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díját, a hitelközvetítőnek fizetendő díjat, az ingatlan-nyilvántartási eljárás díját, a számlavezetés és készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatának költségeit és a fizetési műveletekkel kapcsolatos egyéb költségeket, amennyiben a számla vezetését a hitelező előírja, biztosítás és garancia díját, amennyiben a jelzáloghitelhez vagyonbiztosítás szükséges.

Van olyan, amit nem tartalmaz?

Sajnos igen. A THM ugyanis nem tartalmazza a késedelmi kamatot, a hitel futamideje meghosszabbításának (prolongálás) költségét, az egyéb olyan fizetési kötelezettséget, amely a szerződésben vállalt kötelezettség nem teljesítéséből származik, a közjegyzői díjat, kereskedelmi kölcsön vagy kapcsolt hitelszerződés esetén a fogyasztó által a termékek vagy szolgáltatások megvételéért fizetett – a vételáron felüli – díjat, függetlenül attól, hogy készpénzzel vagy hitelből fizeti, valamint a számlavezetés és készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatának költségeit és a fizetési műveletekkel kapcsolatos egyéb költségeket, ha a hitelező nem írja elő az adott hitelszerződéshez, és költségeit a fogyasztóval kötött szerződésben egyértelműen és külön feltüntették.

Összefoglalva tehát, próbálj meg körültekintően eljárni és személyesen meggyőződni az ajánlatokról.

Az információk birtokában pedig bátran megveheted álmaid új/nagyobb otthonát, és eldöntheted, hogy mit kezdenél egy pluszszobával.

A kötelező banki költségekről is érdemes olvasnod. Itt megteheted.
Költözz okosan új otthonba. Ismerkedj a jelzáloghitellel!

Mentés

Mentés

Címlap

top