Aktuális

Az egész ország az aradi vértanúkra emlékezik ma

Nemzeti gyásznap van október hatodikán Magyarországon, az Aradon kivégzett 13 vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, az ország első felelős miniszterelnökére emlékezve.

Aradon 1849. szeptember 26-án 12 tábornokot és egy ezredest (Lázár Vilmost, aki szintén önálló seregtestet irányított) ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Láhner (Lahner) Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. A kivégzéseket október 6-án hajtották végre.

Az egész ország az aradi vértanúkra emlékezik ma

A golyó általi halálra “kegyelmezett” Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt hajnalban lőtték agyon a vár északi sáncában, a többi elítéltet ezt követően a vártól délre sebtében összetákolt bitófákra akasztották fel. Elrettentésül az aradi vértanúk holttestét estig az akasztófán hagyták, de ezzel éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé vált.

Ezzel egy időben, Budapesten Batthyány Lajost akarták felakasztani, de Magyarország első felelős miniszterelnöke a kivégzés előtti éjjelen egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, igaz, életben maradt. Ezek után nem lehetett a megbecstelenítő jellegű, jobbára köztörvényes bűnözőknél alkalmazott akasztást végrehajtani, a helyi parancsnok saját hatáskörben a kivégzés módját “porra és golyóra” változtatta. A hír hallatán Haynau később idegrohamot kapott. Batthyány nem engedte a szemét bekötni, és maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak, utolsó szavai három nyelven hangzottak el: “Allez, Jäger! (Rajta, vadászok!) Éljen a haza!”

Országszerte megemlékezések

Sokfelé gyertyagyújtást, koszorúzást, az Országházban konferenciát is tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon. 

A Honvédelmi Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat délelőtt 9 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A megemlékezők innen átvonulnak a Batthyány-örökmécseshez, ahol az állami protokoll tagjai, a Budapesti Katonai Attasétestület képviseletében a doyen, az ’56-os, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői elhelyezik az emlékezés mécseseit. Ezt követően bárki leróhatja kegyeletét gyertyagyújtással az egykori miniszterelnök vesztőhelyénél, ahol délután 4 óráig katonai díszőrség áll.

Áder János köztársasági elnök a Pest megyei Ócsán, a Halászy Károly honvédszázados tiszteletére rendezett megemlékezésen mond beszédet, és helyez el koszorút.

A budapesti amerikai nagykövetség és a Mai Manó Ház kiállítást rendez a gyásznap alkalmából az Associated Press fényképeiből “…és mégis itt vagyok” címmel. A tárlatot délután 5 órakor Colleen Bell nagykövet nyitja meg.

Olvass többet az aradi vértanúkról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top