Aktuális

Japánról és Moszkváról elnevezett új elemekkel bővült a periódusos rendszer

Négy új kémiai elemet vezettek be a periódusos rendszerbe november utolsó napján. Az új anyagokat a hagyományoknak megfelelően felfedezésük helye alapján nevezték el.

A Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete (IUPAC) nevű szervezet szerdán jelentette be, hogy bővítette a Mengyelejev-féle periódusos rendszert: az új jövevények a nihon, a moszkovium, tennesszin és az oganesson.

A periódusos rendszer elemei között a természetben is megtalálható (pl.: szén, oxigén), illetve mesterségesen, laboratóriumi körülmények között létrehozott anyagok is találhatóak. A 104-es rendszám feletti elemek már kizárólag csak szintetikusan hozhatóak létre. Az újonnan bekerülők is mind ebbe a kategóriába tartoznak.

A 113-as rendszámú nihon nevét a japán “japán” melléknévről kapta, amely annyit jelent: a felkelő nap országa. Az újabb elemeket rendszerint a felfedezés földrajzi helye vagy régiója alapján nevezik el. Vegyjele Nh lett.

Japánról és Moszkváról elnevezett új elemekkel bővült a periódusos rendszer

“Ezt az elemet elsőként a japánok írták le, ez egy intellektuális érték lesz az emberiség számára” – írta közleményében a rendkívül sugárzó elemet létrehozó kutatócsoportot vezető Morita Koszuke.

Orosz és amerikai kutatók hozták létre az immár 115-ös rendszámú moszkoviumot, amelyet az orosz főváros után neveztek el. Itt folytak ugyanis az Mc vegyjelű elem előállításával kapcsolatos kutatások.
Hasonló okból a 117-es rendszámú elem a tenneszin (tennessine) nevet az amerikai Tennessee államról kapta, vegyjele Ts.

A negyedik – legalábis nevét tekintve – kivételt képez. A 118-as rendszámú oganesson nevű elemet (vegyjele Og) Jurij Oganesszian orosz atomfizikusról nevezték el, a területen végzett kutatások elismeréseként. Az észak-karolinai központú IUPAC 5 hónapos mérlegelés után véglegesítette az új elemek neveit.

“Az elemek nevei a jelenünk előtt is emléket állítanak” – mondta Natalia Tarasova, a szervezet elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top