Aktuális

A hangyák munkabírását kutatják Szegeden

Igencsak furcsa és szokatlan, de annál érdekesebb kutatást végeznek a Szegedi Tudományegyetem tudósai. Hangyák munkabírását, eszközhasználatát vizsgálják. Nem is sejtenétek, milyen szempontok szerint válogatnak. Elképesztő.

Két hangyafaj viselkedését vizsgálják a szegedi kutatók. Arra kíváncsiak, vajon hogyan választják ki ezek az apró rovarok a számukra leginkább megfelelő eszközt a folyékony táplálék elszállításához. A különleges kísérlet eredményeiről az Animal Behaviour című folyóirat januári számában számoltak be.

Az SZTE ökológiai tanszékének munkatársai terepi vizsgálat során figyelték meg az Aphaenogaster subterranea elnevezésű hangyafaj eszközhasználatát, melyet rokon fajoknál már mások is leírtak. A szegedi kutatók laboratóriumi vizsgálatsorozatot terveztek különböző eszközök alkalmazásával, hogy a zavaró környezeti változók hatásait kizárják. A kísérletek során a természetben előforduló anyagok mellett szivacsot is “fölkínáltak” a hangyáknak, mivel feltételezéseik szerint a jó nedvszívó képesség mellett a hangyák az eszköz súlya alapján döntenek arról, mit használjanak a szállításhoz.

A kutatók arra jutottak, a hangyák külön döntenek arról, milyen eszközöket mártsanak a táplálékba, illetve onnan melyeket szállítsák tovább a fészekbe. A kísérletek során különböző mértékben felhígított mézet kínáltak fel a rovaroknak, amelyek a táplálék viszkozitása alapján választottak szállítóeszközt, mégpedig azt, amelyik könnyebben kezelhető. A természetben leggyakrabban használt homokrögök könnyen belesüllyednek a folyékony táplálékba, így ezek kiemelése komoly erőfeszítést igényel a hangyáknak, a szivacsdarabokat ugyanakkor sokkal könnyebb elcipelniük.

Egy konferencián kiderült, Párizsban egy másik kutatócsoport is hasonló vizsgálatokat folytat, így a szakemberek összekapcsolták a két kísérletsorozatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top