Aktuális

Kis vízi szörnyeket találtak a vámosok a csomagtartóban – fotók

Kecskerákokat találtak egy bolgár férfi csomagtartójában a röszkei határátkelőn. A védett állatok eszmei értéke egymillió forint.

Bizonyára a vámosok is meglepődtek, amikor benéztek a vámvizsgálatra félreállított bolgár férfi német rendszámú autójának csomagtartójába. A Röszkén belépésre jelentkező férfi csomagjai közé rejtett barna papírdobozból 20 édesvízi rák került elő és nézett farkasszemet a NAV munkatársával. A bolgár végül azt mondta, hogy a rákokat tízeurós darabáron vásárolta, magának.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi őrének előzetes szakvéleménye szerint az elrejtett állatok kecskerákok, hazánkban védettek, így behozatalukhoz engedélyre lett volna szükség.

A NAV munkatársai az 1 millió forint eszmei értékű védett állatokat lefoglalták, a bolgár férfi ellen pedig természetkárosítás miatt feljelentést tettek.

Kecskerák? Az mi?

A kecskerák egy Közép-Európában igazából nem őshonos édesvízi rákfaj, hasonlít a folyami rákhoz, csak sárgás színű, és az ollói lényegesen nagyobbak. Eredetileg a Kaszpi-tenger térségében él, de élelmezés céljából már korábban betelepítették Európába. Magyarországon védett faj, eszmei értéke példányonként 50 ezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top