Aktuális

Figyelem! Csak október végéig fizethetünk ezzel a bankjeggyel

Ha még van belőle odahaza, jó lesz mielőbb megszabadulni tőle.

Már csak egy hónapig, azaz 2018. október 31-ig fizethetünk készpénzes vásárlásaink során a régi – 2017 előtt kibocsátott – 1000 forintos bankjegyekkel, mert október végén a Magyar Nemzeti Bank bevonja őket a forgalomból – figyelmeztet a jegybank hétfői közleményében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy november 1-től már csak a 2018 márciusában megjelent, új ezresekkel fizethetünk majd, a kereskedők a régit a továbbiakban nem kötelesek elfogadni.

Fotó: MNB

A be nem cserélt régi 1000 forintos bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű, törvényes fizetőeszközre.

A megújított 1000 forintos bankjegyek a kibocsátásuk óta sikeresen terjedtek el a készpénzforgalomban, szeptember végéig az 1000 forintos bankjegyeknek közel 80 százaléka újakra cserélődött. Az MNB felhívja minden olyan parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették meg – haladéktalanul készítsék fel berendezéseiket az új 1000 forintosok elfogadására.

A forint bankjegyek változásairól, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásáról az MNB honlapján található részletes tájékoztatás – olvasható a jegybank közleményében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top