Aktuális

Több gyümölcs ára is csökkenhet

Az aszályos és hideg tél, a csapadékos és borongós május egyáltalán nem kedvezett a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Már javában tart az eperszezon, de jóval drágább idén a hazai termés, köszönhetően a hektikus időjárásnak. Jó hír viszont, hogy kedvezőbb ár várható a baracknál és a dinnyénél.

Bár márciusban és áprilisban is enyhe volt az időjárás, szinte egyáltalán nem volt csapadék, amit a száraz tél után kifejezetten várt az agrárium. Igaz ugyan, hogy a gyümölcsfák a tavaszi szárazságra nem annyira érzékenyek, mint az éjszakai fagyokra, de idén minden rosszból kijutott.

Az eper szedési idejének jó fele már letelt, de a rengeteg eső miatt a termés több mint 10 százalékát gombás fertőzés miatt nem lehetett értékesíteni, és a kevés napsütés miatt az érés is lelassult. Összességében kevesebb volt idén a szamóca, a kereslet viszont nem csökkent, így még mindig drága a tavasz első gyümölcse, és nem is várható jelentős árcsökkenés.

Kevesebb volt idén az eper (Fotó: Pixabay)

A cseresznye szintén emelt áron került a piacokra. Már korábban látható volt, hogy kevés virágot hoztak a fák, a márciusi-áprilisi virágzás idején tapasztalható aszály is előnytelen volt, a légköri szárazság csökkentette a pollentermelést, a rovarok kevesebb virágot tudtak beporozni. Ezután a májusi borús, esős, hűvös idő megakadályozta, hogy erős kötés létesüljön a gyümölcs és a fa között, így rengeteg még zöld, apró cseresznye lepotyogott. Sajnos az előrejelzések szerint a megerősödött cseresznyeszemek sem lesznek tökéletesek, a rengeteg eső miatt kirepedeznek, bepenészednek vagy kukacosodnak. Ahogy a szamóca esetében, a cseresznyénél is arra kell számítani, hogy jóval drágább lesz a megszokottnál.

Várhatóan olcsóbb lesz a barack és a dinnye

Ahogy viszont már korábban jeleztük, a baracknál várhatóan kedvezőbb eladási árakra számíthatunk, mint tavaly. A tavalyi fagyok nem ismétlődtek meg a barackfavirágzásnál, így jóval bőségesebb termésre lehet számítani idén, ráadásul a májusi esőzés is kedvezett a baracknak, most már csak sok-sok napsütés kell, hogy édesek legyenek a gyümölcsök.

Olcsóbb lehet a barack, mint tavaly (Fotó: Unsplash)

A csemegekukorica, dinnye, szabadföldi paprika, paradicsom vetése, ültetése május közepéig tartott, ennél ideálisabb időpontban nem is érkezhetett volna országos csapadék. A Nemzeti Agárgazdasági Kamara újonnan megalakult, a dinnyetermesztéssel foglalkozó tagokat összefogó munkacsoportja szerint 2018-ban a görögdinnyét 4844 hektáron termelték, a betakarított mennyiség 158 655 tonna volt. Ebben az évben hasonló termőterületen a tavalyinál nagyobb termés várható, elérheti a 200 ezer tonnát. Tavaly sárgadinnyét 512 hektáron állítottak elő, a betakarított mennyiség összesen 10 240 tonna volt. A sárgadinnye idei termőterülete is hasonlóan alakul, de a múlt évinél gazdagabb termés várható.

Ami még csökkentheti az árat

A szakértők véleménye szerint a 27 százalékos áfát le kellene csökkenteni 5 százalékra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban kezdeményezte a kormánynál az újabb mezőgazdasági áfacsökkentést, ezúttal elsősorban a zöldség-gyümölcs szektorban. Az ágazati ambíciók szerint a zöldség-gyümölcs terén az adóváltoztatásokat idén kellene megszavaznia a parlamentnek, így az 5 százalékos áfakulcs 2020 januárjától válthatná fel a 27 százalékos jelenlegi mértéket.

Via: Fruitweb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top