Aktuális

Több száz békés óriást akarnak leölni a japán bálnavadászok

Az országban 30 év után újraindul a kereskedelmi bálnavadászat. Az állatvédők kiakadtak.

Harminc év után újraindul a bálnavadászat Japánban – írja a HVG.hu. Hétfőn öt kisebb hajó indult portyára: a helyi bálnavadászok 227 állatot akarnak leölni az idén.

bálna, bálnavadászat, tenger

Több száz bálnát akarnak leölni az idén (Fotó: Unsplash)

Japán 1988-ban határozta el, hogy felhagy a kereskedelmi bálnavadászattal, és a jövőben csak tudományos céllal ejt majd el állatokat. Tavaly decemberben azonban bejelentették, hogy kilépnek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), és újraindítják a kereskedelmi célú vadászatot. Az erről szóló határozat vasárnap lépett életbe.

Az első bálnavadászhajók kifutását hétfőn tömegek ünnepelték Simonoszekiben és Kusiróban; az egybegyűltek gazdag zsákmányt és biztonságos hazautat kívántak a halászoknak. „Reméljük, hogy a kereskedelmi bálnavadászat a lehető leghamarabb megerősödik, hozzájárulva a helyi jóléthez, és tovább örökíti Japán gazdag kultúráját a következő generációnak” – mondta a lap szerint Nisimura Jaszutosi, a halászati ügynökség főtitkárhelyettese Tokióban.

A hajók, amelyekhez később továbbiak is csatlakoznak majd, a nyár nagy részében csőröscetekre és csukabálnákra fognak vadászni.

A bírálók szerint Japán a tudományos tevékenység örve alatt eddig is kereskedelmi vadászatot folytatott, hiszen a „kutatási célból” leölt bálnák húsa rendre a boltok polcain kötött ki. A környezetvédők ennek ellenére tiltakoznak: „Világszerte szomorú nap ez a bálnavédelem számára” – jelentette ki Nicola Beynon, a Humane Society International munkatársa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top