Aktuális

Ők kapták a fizikai Nobel-díjat

Csillagászati kutatásokért hárman kapják idén a fizikai Nobel-díjat.

Csillagászati kutatásokért egy kanadai-amerikai és két svájci tudós, James Peebles kozmológus, Michel Mayor asztrofizikus és Didier Queloz csillagász kapja az idei fizikai Nobel-díjat. Ezt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia jelentette be kedden Stockholmban.

Az indoklás szerint a három kutató átformálta a kozmoszról alkotott elképzeléseinket, és alapvető felfedezéseket tettek a világmindenség létezéséről. Kutatásaik arra világítottak rá, hogy mi történt az univerzum fiatalkorában, és mi történhet a jövőben világunkkal. Eredményeik örökre megváltoztatták a világról alkotott képünket.

A díjat felerészben James Peebles kapja, akinek elméleti felfedezései hozzájárultak a világegyetem ősrobbanás utáni fejlődésének megértéséhez. Felerészben pedig megosztva Michael Mayornek és Didier Queloznak ítélték az első exobolygó felfedezéséért, amely egy napszerű csillag körül kering. 

A kitüntetettek 9 millió svéd koronával (276 millió forintos összeggel) gazdagodnak. Az összeg felét James Peebles kapja, a másik fele egyenlő arányban oszlik meg Michel Mayor és Didier Queloz között.

Szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Csütörtökön egyidejűleg két irodalmi Nobel-díjast jelentenek be, mivel az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia körül kirobbant botrány miatt tavaly nem ítélték oda a kitüntetést.

Pénteken hozzák nyilvánosságra Oslóban a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 14-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top