Aktuális

Minden mai infó a koronavírusról: két magyar beteg van, a háziorvosok felkészültek a megelőzésre

Cikkünkben folyamatosan nyomon követheted a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket.

A Japánban veszteglő hajón lévő férfin kívül még egy magyar koronavírus-beteg van, egy nő, aki Ausztriában fekszik kórházban – tájékoztatta szerda délelőtt a lakosságot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

A koronavírus már Európában is megjelent, Olaszországban a legkomolyabb a helyzet (Fotó: Getty Images)

A koronavírus már Európában is megjelent, Olaszországban a legkomolyabb a helyzet (Fotó: Getty Images)

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy mind a 18 magyar, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentes, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, azonban a karantént fenntartják.

Még korábban az is kiderült, hogy  vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén. Az ottani megbetegedések száma már öt főre emelkedett, egyikük sem magyar.  A Kanári-szigetek kormányának Twitteren közzétett üzenetéből kiderült:

az olasz turisták közvetlen kapcsolatban álltak azzal a 69 éves olasz orvossal, akinél elsőként igazolták a megbetegedést, és feleségével, aki szintén megfertőződött.

A félelem már nálunk is felütötte fejét, az egri polgármester nem vállalja a felelősséget egy esetleges járvány kialakulásáért, ezért bezáratta a Bitskey Aladár Uszodát.

A szakemberek ezzel szemben nyugalomra intenek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán elmondta, hogy minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről. Az NNK azt kéri, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra és tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel magán, akkor telefonon értesítse háziorvosát,

vagy hívja az NNK 0680277455 vagy 0680277456 zöld számát.

„A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot” – ezt Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója mondta szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A szakember kifejtette, hogy bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a „másodlagos gócokban”, mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása.

Az ellenőrzés a budapesti és debreceni repülőtéren folyamatos, ennek ellenére kollégánk ma arról számolt be, hogy könnyebb volt Bolognából hazajutnia, mint Olaszországba belépnie. Ellenőrzés nélkül jöttek át ugyanis Ferihegyen. Kollégánk családjával együtt még múlt héten utazott ki, tünetmentes, azóta önként vállalt karanténban várják, hogy leteljen az ajánlott kéthetes periódus.

(Kiemelt kép: Getty Images)

További cikkek koronavírus témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top