Aktuális

Operatív Törzs: a rendőrség is nyomoz a koronavírus után

Ma ismét ülésezett az Operatív Törzs. Lakatos Tibor elmondta, a koronavírus nem ismer határokat.

Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, melynek vezetője, Lakatos Tibor elmondta, ma három új magyarországi fertőzöttet regiszráltak. „A vírust nem tudjuk megállítani, mert világjárvány van, a vírus nem ismer határokat” – mondta. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek maradjanak otthon, senki ne menjen olyan helyre, ahol sokan vannak. A médiát arra kérte, közcéllal osszák meg az idősöknek és családoknak szóló felhívásokat, videókat.

Budapest, 2020. március 4.Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.MTI/Kovács Attila

Budapest, 2020. március 4.
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.
MTI/Kovács Attila

Elérkeztünk arra a szintre, hogy a fertőzöttek számának növekedésével nő a potenciális fertőzöttek száma, ezért a járványügyi nyomozásban a rendőrség is közreműködik – mondta el.

A vezető szerint továbbra is egyedi esetek vannak, ezért jelenleg a legfontosabb, hogy megelőzzék a gócpontok kialakulását, amihez szükséges a lakosság együttműködése. Ennek érdekében meg kell előzni a pánikkeltést, az emberek megfélemlítését. Beszélt a Budapest lezárásáról szóló álhírről is, az intézkedést nem tartja indokoltnak a kormány.

Kormányintézkedés a határellenőrzés visszaállítása is, több mint 11 ezer állampolgárt ellenőriztek eddig, közülük 166-an házi karanténban vannak.

Beszélt a környező országokról is, felsorolta, hány fertőzöttet regisztráltak, illetve elmondta, hogy Ausztriában és Lengyelországban egy-egy ember elhunyt. Magyarországon nincs elhunyt személy.

Kérdésre Lakatos a toldys diákkal kapcsolatban elmondta, bízik a járványügyi szakemberek felkészültségében, vagyis abban, hogy a fiú vírusfertőzött anyjának, illetve a diáknak a kontaktjait nem ellenőrizték le.

A védőfelszerelések hiányával kapcsolatban azt mondta, a büntetés-végrehajtási intézetekben folyamatosan történik a maszkok gyártása, amiket elsősorban egészségügyi intézményeknek adnak.

Hogy napirenden van-e az iskolák bezárása a továbbfertőzés elkerülésére, arról elmondta: napirenden van a kérdés, folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet, de a jelenlegi döntés az, hogy nem fogják bezárni az iskolákat. A döntést meghatározza az esetszám, a területi kiterjedés, de amíg egyedi esetek vannak, nem biztos, hogy szükséges a korlátozások meghozatala. Hozzátette, oktatási szünetet csak a kormány rendelhet el, az iskola csak abban dönthet, hogy hazaküldi-e a gyerekeket.

Aktuális híreink a témában

Szappan miatt estek egymásnak a vásárlók a boltban – videó

A focista Sallói Dániel egyelőre mégsem lesz Nagy Ő, elhalasztották a műsort Amerikában a koronavírus miatt

Megérkeztek a kínai orvosok Olaszországba, hogy segítsenek a koronavírus elleni küzdelemben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top