Aktuális

Tökéletes tavaszi időjárás van, mégis válságban a holland virágipar

Már két hete brutális csapást mért rá a járvány.

A tökéletes tavaszi időjárás dacára súlyos válságba került a holland virágipar, amelyre az új koronavírus által okozott világjárvány gyors terjedése két héttel ezelőtt mérte az első brutális csapást. Az igazi nehézségek március közepén kezdődtek, amikor számos országban megtiltották a tömegrendezvényeket, elkezdték törölni a repülőjáratokat és korlátozni a személyek szabad mozgását.

A Royal FloraHolland március 13-án, pénteken tartott aukcióján a virágok nagyjából negyedét nem tudták értékesíteni, a következő héten, hétfőn pedig már a felét sem. Az árak két alatt több mint 50 százalékkal csökkentek.

A termelők igyekeznek megmenteni, amit tudnak, raktárakban vagy a mezőkön, de a realitás az, hogy idén a vágott virágok túlnyomó részéből hulladék lesz. „A veszteség hatalmas. Jelenleg a forgalom a megszokottnak mindössze 30 százalékát teszi ki, és ez az év legforgalmasabb időszaka” – mondta Michel van Schie, a holland virágtermelők legnagyobb szövetkezete, a Royal FloraHolland szóvivője.

A vágott virágok és dísznövények globális exportjának 35 százaléka, évi 6,2 milliárd euró értékben, Hollandián keresztül bonyolódik. Ennek túlnyomó része a holland kertészetekre esik, de jelentős az afrikai és latin-amerikai termelők részesedése is. Nagyjából 150 ezer ember dolgozik az ágazatban.

Több holland tulipántermelő különféle ötletekkel állt elő, hogy túladjon a felesleges készleteken. Például alacsonyabb árakon értékesítik a virágokat, vagy elküldik kórházakba, hogy örömet szerezzenek a betegeknek és a gyógyítást végző egészségügyi személyzetnek. Ám ezek helyi megoldások, a holland virágok 85 százalékát, főleg a tulipánokat, exportálni szokták.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top