Aktuális

Meghalt Kárpáti György

A háromszoros olimpia bajnok vízilabdázó nem sokkal a 85. születésnapja előtt hunyt el.
84 éves korában meghalt Kárpáti György.

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Kárpáti György, a Nemzet Sportolója. Halálhírét először a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete tette közzé, amit később a felesége is megerősített.

Kárpáti György 1935. június 23-án született Budapesten. A pályafutását 10 évvel később, úszóként kezdte a Ferencvárosban, ezt követően sokáig párhuzamosan úszott és vízilabdázott is, hogy aztán végül a vízilabda mellett döntsön.

A válogatottal háromszor is olimpiai bajnok lett: 1952-ben, 1956-ban és 1964-ben is. 1960-ban olimpiai bronzérmet szerzett, emellett a magyar csapattal háromszor Európa-bajnokságot is nyert. Eredményes volt a Ferencvárossal is; öt bajnoki címet nyert, később vezette a klub vízilabda-szakosztályát is, sőt tagja volt az FTC tanácsának is.

2004-ben MOB-érdemrenddel tüntették ki, 2005-ben Jacques Rogge, a NOB akkori elnöke különdíjban részesítette. A Nemzet Sportolói közé 2013-ban került be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top