nlc.hu
Aktuális

Visszatérhet a vásárlási idősáv

Visszatérhet a vásárlási idősáv – Frissítve

Az Idősek Tanácsának tagjai szeretnék, ha az üzletek a nyitva tartás mellett azt is feltüntetnék, mikor a legkisebb a forgalmuk, ezzel segítve azokat az időseket, akik nem tudják a bevásárlást a nekik fenntartott idősávban elintézni.
Visszatért a vásárlási idősáv

„Vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal” – közölte Novák Katalin, családügyi miniszter.

A  javaslat szerint az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint – a generációk közötti feszültség csökkentése érdekében – csak hétköznapokon és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma.

„Fontos lenne, hogy az idősek a nekik fenntartott időn kívül is, bármikor szabadon vásárolhassanak – ismertette a miniszter a javaslatot.

A tanács azt is javasolta, hogy jöjjön létre egy olyan műsor, amely tájékoztatja az időseket az aktualitásokról, és praktikus tanácsokat ad nekik arra vonatkozóan, hogyan védekezhetnek a leghatékonyabban a koronavírus ellen. 

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XI. kerületi szervezetének elnöke szerint a vásárlási idősáv bevezetésére azért van szükség, mert az idősek egy része megnyugtatónak találja, ha külön idősávban, biztonságosan tud vásárolni.

„Emellett azonban az is fontos, hogy az érintettek ezen az idősávon kívül is elmehessenek vásárolni, mivel sokan nyugdíjasként is dolgoznak” – magyarázta.
Azt is felvetették, hogy az üzletek a nyitvatartási idő mellett tüntessék fel azt is, mikor a legkisebb a forgalmuk, ezzel segítve azokat az időseket, akik nem tudják a bevásárlást a nekik fenntartott idősávban elintézni.

Az országban akad olyan város, ahol a vásárlási idősávot újra visszahozták a 2. hullám alatt. Erről itt írtunk. 

Frissítés:

Orbán Viktor Facebook-oldalán jelentette be, hogy a korábbi javaslatból kormányrendelet lett: visszavezetik az idősek (65 év felettiek) vásárlási sávját. Ez azt jelenti a kormányfő szavai szerint, hogy az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban. Hétvégén, szombat és vasárnap pedig 8 és 10 óra között érvényes ugyanez. A pontosság kedvéért: az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, 9 és 11, illetve 8 és 10 óra között, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban.

(MTI)

Még több hír a koronavírus-járvány hazai alakulása kapcsán?

Kiemelt kép: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top