nlc.hu
Aktuális

16 kiló műanyag volt egy csőröscet gyomrában

16 kiló műanyag volt egy elpusztult csőröscet gyomrában

Nem ez okozta a francia partoknál talált állat halálát, de felgyorsította azt.

Egy több mint ötméteres tengeri emlős bomló tetemére bukkantak szombaton Franciaország délnyugati, atlanti partvidékén, Messanges város közelében. Szakértők szerint a nőstény Cuvier-féle csőröscet (Ziphius cavirostris) egy parazitabetegségben pusztult el, de az emésztőrendszerében felhalmozódott 16 kilónyi műanyaghulladék minden bizonnyal felgyorsította az állat halálát, mivel beborította az állat gyomrának és beleinek falait, és a tápanyagok még nehezebben szívódtak fel.

A csőröscetek akár 1000 méter mélyre is lehatolnak táplálékot keresve, ám a hétvégén talált beteg példány nem tudott lemerülni, így kénytelen volt lenyelni azt, ami a tenger felszínén éppen akadt, így kerülhetett ennyi műanyag a szervezetébe. 

A tengeri emlősök partra vetődését figyelő francia hálózat, a Pelagis szakértője, Willy Dabin szerint a műanyaghulladék csak ritkán okozza közvetlenül ezeknek az állatoknak halálát, nagyobb problémát jelent az a műanyag, amelyet az ilyen szemetet lenyelő halak elfogyasztásával kerül a szervezetükbe.

(via Telex/hvg.hu)

környezetszennyezés

Fotó: Catherine Sheila/Pexels

A környezetszennyezés és az élővilág:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top