Aktuális
Szponzorált tartalom

3+1 tipp neked a nyári munkavégzéshez

A nyárral együtt a hőhullámok is megérkeztek. Ilyenkor a szervezet nagyobb megterhelésnek van kitéve, különösen azoké, akik fizikai munkát végeznek kint, szabadtéren. Ezért összeszedtük neked a kánikula alatti munkavégzés szentháromságát, és egy plusz tippet is kapsz a meleg nyári munkanapokra.

Igyál sokat

Az előírások szerint már 24 °C fölött ivóvizet vagy egyéb, alkoholt nem tartalmazó italt kell biztosítani a folyadékveszteség pótlására a munkavállalóknak. Hidratálj még akkor is, ha nem érzed szomjasnak magad: egy pohár víz húsz percenként a minimum.

Az árnyék a barátod

Ha muszáj kültéren dolgoznod, azt lehetőleg árnyékban tedd, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érjen. Ha nem tudod otthagyni a munkaterületet, megoldást jelenthet az árnyékolás is különféle ponyvákkal vagy ernyőkkel. 

Megérdemled a pihenőt

Az intenzív hőség első napjaiban rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb pihenőidőket kell bevezetni, hogy legyen időd akklimatizálódni. Ilyenkor óránként legalább öt, de legfeljebb tízperces pihenőidőt kell közbeiktatni jól szellőztetett, légkondicionált helyiségben.

Égető jogi kérdések

Felmerülhet benned, hogy ha a kánikula miatt szünetel a munkavégzés, és kevesebbet dolgozol, akkor kevesebb fizetés is jár neked, esetleg pótolnod kell a kiesett munkaidőt? Ilyenről szó sincs: először is fontos, hogy a munkabéredet semmilyen változás nem érheti a hőség miatti kiesés miatt, emellett pedig a munkaidődet sem hosszabbíthatják meg. A munkáltatódnak viszont jogában áll, hogy a teljesítménykiesés ledolgozását kérje tőled, de ezt csak rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésként írhatja elő, ami után pótlékot vagy szabadidőt kell kapnod.

További információkért, tippekért és hasznos tudnivalókért látogass el a Legyen oké a munka! Facebook-oldalra és az mvff.munka.hu-ra, ahol nemcsak munkajogi előírásokat, de egyéb hasznos tartalmakat, munka- és egészségvédelmi tanácsokat is találsz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top