nlc.hu
Aktuális

Hajdu János, a TEK főigazgatója az iskolai lövöldözést tervező miskolci fiatalról

Hajdu János, a TEK főigazgatója megszólalt a lövöldözésre készülő miskolci tinédzser ügyében

Az ő feladatuk a a kiemelten veszélyes fegyveres bűnözők elfogása, és örülnek, ha ez harc nélkül sikerül.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát 2023. március 29-én arról értesítették, hogy egy magyarországi felhasználó különböző közösségi platformokon olyan bejegyezéseket tett közzé, amelyek aggodalomra adnak okot. A Készenléti Rendőrség nyomozói átadták a kapott információkat a Terrorelhárítási Központ (TEK) Felderítési Igazgatóságának, és 24 órán belül sikerült is beazonosítani, hogy egy 17 éves miskolci fiú volt az, aki a chatfórumon azt a inkriminált bejegyzést posztolta, ami felkeltette a finn rendőrség figyelmét. 

Mint kiderült, a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Kiderült, hogy tisztában volt a fegyverek vásárlásához szükséges engedélyeztetési eljárással, és 18 évét betöltve lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni, emellett rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik arról a nashville-i lövöldözőről szóltak, aki egykori iskolájában három kisiskolást és három felnőttet ölt meg néhány nappal ezelőtt. 

A fiatalt végül 2023. március 30-án este miskolci otthonában kapták el, és még aznap éjszaka elszállították Budapestre, az NNI központi épületébe. Itt emberölés előkészületével gyanúsították meg, és bíróság egy hónapra el is rendelte a letartóztatását. A kényszerintézkedést a debreceni javítóintézetben kell végrehajtani. „Hátravan még a nyomozás során a fiatalkorú orvosszakértői vizsgálata. Pszichológus és pszichiáter szakértő fogja megvizsgálni, illetőleg szükség esetén igazságügyi elmeorvos szakértő” – mondta Tőzsér Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője szerint a fiú azt írta a bejegyzésekben, hogy az iskolai lövöldözésre a legalkalmasabb hely a volt általános iskolája, hiszen közel van a lakóhelyéhez, könnyen elérheti, az iskolaépületben pedig a belső teret ismeri, tudja, hogyan kell ott közlekedni. Emellett arról is írt, hogy nem az udvaron akar lőni, mert az nem lenne hatékony, osztályterembe akart bejutni, és arról is, mit tenne, ha a gondnok ellenszegülne.

„Hétéves gyerekeket akart megtámadni, mert azokkal könnyebb, mint a kamasz tanulókkal, nem állnak úgy ellen. Az osztálytermekről is tudta, hogy általában 20-25 fősek, ezért akart legalább két osztályterembe bemenni, mert akkor akár 50 diákkal szemben is használhatna fegyvert, ennyi életet kiolthatnanyilatkozta Jogg Zsolt.

Hozzátette, az volt a terv, hogy magával is végez, de mivel úgy gondolta, ehhez nem lesz elég bátorsága, azt tervezte, hogy a rendőrökre lő, az így kialakuló tűzharcban pedig lelőhetik. “Komoly szuicid hajlamai vannak, írt öngyilkossági kísérletekről, hogy nincs jövőképe, szociális fóbiája van, nem tud dolgozni, iskolába járni sem, nem várt semmit az élettől – tette hozzá a szóvivő. 

Mint kiderült, a fiú a gyanúsítotti kihallgatásán tagadta az emberölés előkészülete bűncselekmény elkövetését. Azt mondta, nem kívánt senkit sem megölni és fegyvert sem akart szerezni, komoly pszichés problémákkal küzd, szociális beilleszkedési zavarral, erre vezethetők vissza a bejegyzései.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Hajdu János, a TEK főigazgatója, szerinte tervezett akciójával a fiú szeretett volna bekerülni a hírekbe. „Ez a fiú tulajdonképpen azt tervezte, hogy abban az általános iskolában, ahova ő járt annak idején visszamegy és próbál meg elkövetni egy ilyen iskolai lövöldözést. Pontosan úgy fogalmazott, hogy kis kaliberű fegyverrel tervezi a gyerekeket megölni és a kiérkező rendőrök ellen pedig egy erősebb, nagyobb kaliberű sörétes fegyverrel kíván fellépni” – nyilatkozta az M1 Híradónak

Hajdu János, a TEK főigazgatója a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én

Hajdu János, a TEK főigazgatója a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én. (Fotó: MTI/Bugány János)

Hozzátette, a fiú minden szabad idejét a világhálón töltötte és csak a hatóságoknak tűnt fel, hogy mi iránt érdeklődik. Az amerikaihoz hasonló, rendszeres és tömeges tragédiák itthoni ellenszerének a társadalom jelzőrendszerének éberen tartását nevezte. „Ezeket a hálózatokat, hálókat látogató fiatalok azért potenciálisan veszélyben vannak és ezt a hatóságok nem fogják tudni megakadályozni. Ez szülői felelősség. És mi ezeket a szülőket keressük, ezt a partnerséget keressük” – tette hozzá.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani rádióműsorában is kedden reggel, hozzátéve, tudják, hogy milyen nehéz azoknak a szülőknek, akik ilyen korú gyermekeket nevelnek, és vélhetően fogalmuk sincsen, hogy mit csinálnak, amikor elvonulnak a szobájukba. Megjegyezte, hogy most letartóztatott tinédzsernek mennyire voltak tisztában azzal, hogy gyermekük mit tervez, az majd a nyomozás során fog kiderülni.

Hajdu János elfogással kapcsolatban pedig elmondta, arról nem volt előzetes információjuk, hogy a fiúnak sikerült-e illegálisan fegyvert szerezni. „Amikor a TEK megy mint végső megoldás, akkor mindig harcra készülünk, és nagyon örülünk, ha harc nélkül el lehet fogni valakit, itt is ez történt, nem volt ellenállás” – nyilatkozta hozzátéve, hogy a TEK egyik feladata a kiemelten veszélyes fegyveres bűnözők elfogása. „Hogy ez a fiatalember ebbe a körbe tartozik-e vagy nem, erre utólag azt tudom mondani, hogy nem feltétlenül, hiszen nem találtunk nála éles lőfegyvert, de az információk utalhattak arra, hogy akár rendelkezett is illegális úton beszerzett lőfegyverrel” – tette hozzá. 

Hajdu János arról is beszélt, hogy az általános tendenciákat nézve, a magányos elkövetőkké váló radikalizált fiatatoknál gyakran vannak közös pontok, például, nem szedik a gyógyszereiket, az interneten kommunikálnak arról, hogy mit terveznek és fegyvert akarnak szerezni, vagy – amennyiben elmúltak 18 évesek – vannak akár lőtéri tapasztalataik is. Megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államokban, ahol sajnos gyakoriak az iskolai lövöldözések, az elkövetők átlagéletkora 16 év körül van, ők a veszélyeztetett korosztály. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top