nlc.hu
Aktuális

Anguilla szép pénzt keres az .ai domainnevekkel

Dollármilliókat kereshet a parányi sziget az .ai végű webcímekkel

Becslések szerint Anguilla domain regisztrációból 30 millió dollárnyi bevételt könyvelhet el 2023-ban.

Anguilla a Brit Gyarmatbirodalom parányi maradéka a Karib-tenger szigetei közt. A trópusi sziget korallzátonyairól és fehér homokos strandjairól ismert. A kilencvenes évek végén a sziget kapta meg az .ai végződésű országspecifikus domain nevet, ami mostanában igencsak felkapott lett.

Dollármilliókat kereshet a parányi Anguilla az .ai végű webcímekkel

A Stability.ai, Elon Musk X.ai és Character.ai

csak néhány a mesterséges intelligencia felkapott vállalkozásai közül, amelyek lefoglalták az Anguillát alkotó szigetekhez és szigetekhez rendelt .ai domaint. Rengeteg technológiai óriásnak van saját, .ai-ra végződő webcíme is: a Google.ai és a Facebook.ai cégük AI-központú weboldalaira irányítja a látogatókat, a Microsoft.ai pedig a cég Azure AI-szolgáltatásait mutatja be.

Vince Cate szerint, aki 1994-ben költözött Anguillára az Egyesült Államokból és

évtizedek óta kezeli Anguilla domainjét.

Az .ai-re végződő webhely regisztrációk tavaly megduplázódtak, 287 432-re. Cate becslései szerint Anguilla akár 30 millió dollárnyi domain regisztrációs díjat is elkönyvelhet az idén – írja a Bloomberg.

A .ai webhelyek iránti kereslet az elmúlt években lassú, de folyamatos növekedést  mutatott, aztán kilenc hónappal ezelőtti hirtelen megugrott.  Éppen akkor, amikor a ChatGPT indulásával kezdetét vette a mesterséges intelligencia körüli szélesebb körű őrület. Az okos márkaépítésnek pedig fontos része egy jó domaincím. „November 30. óta a dolgok egészen másképp alakulnak itt” – mondta Cate, a ChatGPT nyilvános elindulására célozva.

A meglévő .ai domainek száma ma még eltörpül

például a regisztrált .com domainek számához képest – utóbbi megközelíti a 160 milliót. Anguilla számára viszont a kevesebb cím is nagy üzlet. A nagyjából 35 négyzetmérföldes szigeten 20000 ember él mindössze, főképp turizmusból, ami a kovid idején bezuhant. Úgyhogy a „potya pénz” nagyon jól jön a szigetnek.

A .ai domain ára változhat, csakúgy, mint a .com vagy bármely más domain név, de az olyan regisztrátoroknak, mint a GoDaddy vagy a NameCheap, fix árat kell fizetniük Anguillának: 140 dollárt kétéves .ai domain regisztrációért, amit 120 dollárról emeltek meg, április közepén.

A nyilvános nyilvántartások szerint Anguilla

2021-ben 7,4 millió dollárt szerzett a .ai domain regisztrációjából, 2023-ra pedig 8,3 millió dollár bevételt jósoltak ugyanebből. Ehhez képest, Cate becslése szerint Anguilla 25 és 30 millió dollár közötti bevételt könyvelhet el az idén.

Anguilla teljes, éves bruttó hazai összterméke 2021-ben valamivel több mint 300 millió dollár volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top