nlc.hu
Aktuális

Alsórakpart lezárás a Duna áradása miatt

Várhatóan eddig kell mellőzniük az autósoknak a rakpartot

Ha minden jól megy, még idén újra megnyitják az autósok előtt az utakat.

Kedden délután a Főpolgármesteri Hivatal másodfokú készültséget rendelt el a Budapest közigazgatási területén fekvő Buda-észak árvízvédelmi szakaszon. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél operatív törzs kezdi meg működését.

A készültség addig áll fenn, amíg a főpolgármester annak módosításáról vagy megszüntetéséről nem rendelkezik. Mivel csütörtök hajnalig további áradás várható, így előreláthatóan csak december 30-án nyitják meg újra az alsó rakpartot a forgalom előtt, de ennek pontos időpontjáról a helyzet alakulásától függően születik végleges döntés.

Rakpart

A lezárt Sztehlo Gábor rakpart az I. kerületi Szilágyi Dezső tér előttrõl fotózva 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. A háttérben a Lánchíd. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Duna felső szakaszán már elkezdődött az árhullám tetőzése, ez Budapesten szerdán várható, 660 centiméter körüli vízállás mellett – az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni.

Ez is érdekelhet Jeges Duna Megnézem

A budai és pesti alsó rakpartot már december 25-én lezárták az autósok és gyalogosok előtt is. A rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos, közterületi parkolóhelyre szállították, ám tulajdonosaikat nem terheli parkolási díj. Az áthelyezett gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a FÖRI honlapján kaphatnak felvilágosítást gépjárművük pontos elhelyezéséről.

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek folyamatosan azon dolgozik, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás.

A legfrissebb híreket ezzel kapcsolatban a budapest.hu-n lehet olvasni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top