Fotó

Székkutas: a falu, amit fogyókúrára fogtak

A fővárostól délre, három órára van egy kis falu, aminek az egyedüli háziorvosa nagyot álmodott: fogyókúrára fogja a lakosságot. Az első forduló után hamarosan újabb következik, az emberek ugyanis elég lelkesek az életmódváltásban. Székkutason jártunk.
Bakos Attila két éve háziorvos Székkutason. A 33 éves orvos a praxis miatt költözött a faluba, de azt mondja, jól érzi itt magát, úgyhogy sokáig tervez. A falu apraja-nagyja hozzá tartozik: 2400 felnőtt és gyerek tartozik a körzetébe. Napi 8-10 órát dolgozik, ebben már az adminisztráció is benne van. Egy faluban viszont orvosnak lenni kicsit mást is jelent, mint a városokban: itt a betegeknek a fő bizalmasa is Bakos doktor.

 

Az orvos tavaly szembesült azzal, hogy a lakosság nagyjából 15 százaléka cukorbeteg. “Sokkolt ez az arány” – mondja. Aztán gondolt egyet, és fogyókúrát hirdetett a faluban. “Az elhízás a cukorbetegség előszobája, egy valós népbetegség” – állítja. Székkutas az első fordulóban 140 kilót dobott le, és az április végi eredményhirdetés után folytatni akarják. Szerencséjük, hogy közben megépült a falu vadonatúj sportcentruma is, így a település lakói ingyen járhatnak a legkülönfélébb edzésekre. “Faluhelyen még mindig szégyenlősebbek az emberek, de már sokakat sikerült rávenni a mozgásra.”

 

Bár a doktor tettre kész és nagyon optimista, azt mondja: ha két-három környező falu meg tudna fizetni egy dietetikust, az egész fogyókúra és életmódváltás sokkal hatásosabb lenne. “Nem vagyok szakács, sem dietetikus, sajnos nem tudok válaszolni azokra a kérdésekre, mint hogyan főzzek úgy, hogy finom maradjon az étel, de a vitamin is benne maradjon.” De a fogyókúra ragadós volt: Bakos doktor és a nővér is jó pár kilótól szabadult meg. “Nem prédikálhatok vizet, miközben bort iszom.”

 

Az én gyenge pontom a hasam” – ismeri el Bakos doktor. Ezért kicsit saját maga miatt is indította a fogyókúrát. “Ha nem is pont ez idő alatt, de előtte 15 kilótól szabadultam meg” – állítja. Legalább háromszor sportol is egy héten. “Abba, hogy a cukorbetegség nemcsak itt, Székkutason, de országosan is nagy probléma, a hagyományos magyar étrend is belejátszik” – mondja. Pedig nagyon alattomos betegségről van szó: sok-sok szövődménnyel, ami ráadásul biztosan megrövidíti az életet.

 

Az orvos bízik abban, hogy a folytatás még sikeresebb lesz. “Idén volt a faluban minden idők legdurvább influenza- és tüdőgyulladás-járványa is. A csilláron is betegek lógtak. Bármennyire is fájt, ebben a fogyókúrában nem tudtam úgy részt venni, ahogyan az elején terveztem. Szerencsére viszont aki tényleg elhatározta magát, az nélkülem is tudta csinálni.”

 

Katalinnak pajzsmirigy-, Istvánnak ízületi gondjai voltak a fogyókúra előtt. István a zokniját sem tudta hétéves lánya nélkül felhúzni, most mindent maga csinál. Katalin egész életében figyelt arra, mit eszik, azt mondja, édességet már évek óta egyáltalán nem tart otthon. “Ez eddig könnyebb volt. Megtartani lesz nehéz a súlyt” – mondják mindketten. István most 110 kiló, 100 lenne az álma. Mivel mindketten otthon, a kertjükben termelik meg az ételeik nagy részét, azt is mondják: biztosak abban, hogy amit elfogyasztanak, abban csak jó dolgok vannak.

 

Czövek István, az első helyezett, 20 kilóval könnyebb most, mint decemberben volt. “A mindenem a sült krumpli, de hát ez most nem kerül az asztalra.” István nehéz fizikai munkát végez, fémöntő. Szóval a diétája sem hagyományos: nem kezdett külön mozgásba, elég neki az, amit minden nap amúgy is csinál. “A fehér kenyérnek már az íze sem olyan, mint régen volt. Nincs is otthon, soha. Helyette barna kenyérrel eszem a kolbászt.” És azt is szigorúan csak este 6 előtt.

 

Életemben annyi zöldséget nem ettem, mint most az elmúlt fél évben” – mondja. Sokan észreveszik rajta a változást, legtöbben azt, hogy előbújt az arccsontja. “A feleségemmel együtt vágtunk ebbe bele, ő csomagolja nekem a tízórait, az ebédet és az uzsonnát is. Mindig ráírja a zacskókra, hogy mi van benne, mennyi a kalóriatartalma.” Korábban háromszor sem evett, most figyel arra is, hogy a napi ötszöri étkezése is meglegyen.

 

Katalin is jár a sportcentrumba. Nemcsak gyógytornára, de pilatesre is. “Sajnos a fogyókúra még nem járvány itt Székkutason” – mondja. A nőnek két felnőtt gyereke, és unokája is van. “A férjem azt mondta, nehéz dolog egy olyan nővel élni, aki fogyókúrázik” – nevet. De Katalinnak nem okozott sosem nehézséget kétfelé főzni, vagy kétfelé vásárolni. “A férjem imádja a tojásos galuskát, de én megállom, és nem azt eszem” – mondja.

 

Katalin még nem fogyott sokat, de a mínusz három és fél kilónak is örül. “Az viszont hatalmas előrelépés, hogy azóta a vérnyomáscsökkentőt is elhagyhattam. Most megyek laborra majd, de összességében is sokkal jobban érzem magam.” A nőnek a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem okozott gondot. A férje annyit volt hajlandó bevállalni, hogy a kerti munka során délelőtt és délután is gyümölcsszünetet tart a feleségével. Ők akkor almával vagy körtével koccintanak.

 

Bakos doktor szerint a fogyókúra kulcsa, hogy nem szabad túlzó elvárásokkal lenni. “Hogy mik az eredmények? Ha valakinek sikerül beljebb vennie az övét, vagy többé nem kell gyógyszert szednie. Az is már eredmény, ha a szándék megvan. A betegeimet ebben kell támogatnom” – mondja. Istvánnál biztosan sikert ért el: a férfinak a komplett ruhatárát cserélnie kellett. A korábban szűk munkaruhája most lötyög rajta.

 

Nem a fogyókúrára nehéz rávenni az embereket itt, hanem az egészséges életmód kultúráját nehéz megteremteni” – állítja az orvos. Szerinte itt is, mint mindenhol, aki egészségesen akar élni, az tud is. Ha helyben nincsenek is bioboltok, barna kenyeret mindenhol kapni, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a legtöbben otthon termesztik. “Orosháza 10 kilométer, de Szeged is közel van, sokan ott intézik a nagy bevásárlást.”

 

A faluban csatornáznak, a helyiek nagyon fel vannak háborodva a dugók miatt. “Folyton kerülgetni kell mindent, tíz percbe is telik, míg a falu egyik végéből a másikba érünk” – mondja Katalin. Csak a fővárosba ne jöjjenek – gondoljuk mi.

 

Bakos doktor nemcsak maga fogyott, de a családtagjait is rávette. Az édesapja például méhész, őt a napi külön testmozgásra nem lehetett elcsábítani, de fogyni, családi segítséggel neki is sikerült. És hogy drágább-e az egészséges élet? “Drágább bizony. De a gyógyszer sem olcsó, és a betegség hosszú távon biztosan nem kifizetődő.”

 

Az első helyezett 20 ezer forintos élelmiszer-hozzájárulást kap: a nyertes maga mondhatja meg, mi kerüljön a kosarába. De a második és a harmadik helyezett sem marad díj nélkül: ők 15 és 10 ezer forintért vásárolhatnak majd be. Ez volt Bakos doktor saját felajánlása.

 

A cukorbetegségen kívül a falu legnagyobb gondja az öregedés. És a munkanélküliség. Bár mindenki büszke arra, aki idevalósi, arra, hogy munkát nehéz találni, már kevésbé. De legalább az első gondjukkal jó úton járnak a megoldás felé a helyiek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.