Fotó

Arra az Edda fotóra emlékszel, amikor Pataky Attila két pucér nő között pózolt?

Pataky Attila, oldalán az Edda zenekarral elképesztő menőnek számított a 80-as években. Most olyan képeket mutatunk, amiket talán még nem láttál róluk.

Az Edda Művek (1980-ig csak Edda) és Pataky Attila érdemeit nem is érdemes vitatni, a 80-as években meghatározó jelenség volt a magyar rockzenében. Aki eddás volt, az vagány volt, és kész. A zenekar Edda néven kezdte, hivatalos időszámítás szerint 1974-ben, mert ekkor lett Pataky Attila az énekes a zenekarban. Ha csak a lemezeladást tekintjük, akkor az egyik legsikeresebb magyar rockzenekarnak számítanak itthon. Az első nagylemezük 250ezer példányban kelt el, a számaik legendássá váltak az albumról.

Nem kerülték el a zenekart a hullámvölgyek sem, ahogy ez lenni szokott a rock világában. 1983-ban Pataky Attila és Slamovits István szólógitáros között a zenei ellentét odáig fajult, hogy végül búcsúkoncertet tartott az Edda Művek, és úgy tűnt, vége van a diadalmenetnek. Ám egy évvel később a ma már nyugdíjas Pataky úgy döntött, berúgja újra a motorokat, de ehhez már csak ketten maradtak a zenekarban az eredeti felállásból. A miskolci gyökereket ekkor kezdték elengedni a bandában, hiszen a zenekar nagy része fiatal, budapesti zenészekből állt már.

A hősidőkből 1979-ből találtunk egy képet az Eddáról, amin jól prezentálják az akkori szellemiséget: buli, rock’n’roll és csajok álltak a középpontban. A 1985-ös kép, melyen Pataky Attila egy partvissal pózol, pedig annyira szürreális, hogy már épp ettől jó.

Pataky Attila és az Edda nővel pózolt

Pataky Attila és az Edda Művek tagjai két meztelen nővel pózoltak (Forrás: Fortepan/

Pataky Attila kezében még a partvis is vagány

Pataky Attila kezében vagánynak tűnik még egy partvis is (Forrás: Fortepan/Urbán Tamás)

Pataky Attila partvisos képének titka

Pataky Attila mögött a díszletet gyerekek tartották (Forrás: Fortepan/Urbán Tamás)

Olvass még több retro sztorit:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top